Menu
A+ A A-

Syödään sesonkiruokaa: äidin kaalilaatikko

kaalilaatikkoSyksyllä kannattaa ainakin kerran paistaa kunnon kaalilaatikko. Kaali on todella edullinen raaka-aine ja sen sesonkiaika on syksyllä. Pitkään hauduttamalla ja lisätyn tomaattimurskan vuoksi laatikko saattaa yllättäen maistua niillekin, jotka eivät kaalinsyöjäksi tunnustaudu. Vegeversion saat korvaamalla jauhelihan esimerkiksi muilla kaaleilla, sipulilla, porkkanalla tai kesäkurpitsalla.


Tarvitset:
1 kg keräkaalia

6 dl vettä
2 tl suolaa
400 g sika-nautajauhelihaa
2 isoa sipulia
0,5 tl mustapippuria
ripaus valkopippuria
1 dl puuroriisiä
1 rkl siirappia
1 purkki tomaattimurskaa
2 dl kevytkermaa
tuoreyrttiä, esim. rosmariinia

Tee näin:

1. Suikaloi kaali noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja pilko vielä siivuja hieman pienemmiksi.

2. Lisää suola veteen ja kiehauta. Lisää kaali ja anna hautua hiljaisella tulella kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta vesi siivilän avulla pois.

3. Ruskista jauheliha paistinpannulla ja lisää joukkoon noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi pilkottu sipuli sekä mausteet.

4. Lisää jauheliha-sipuliseos kaalin joukkoon. Lisää myös riisi, tomaattimurska, siirappi ja kerma.

5. Voitele uunivuoka öljyllä tai margariinilla ja kaada seos vuokaan. Vuole pinnalle muutama lastu margariinia tai voita.

6. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Pidempäänkin voi hauduttaa, kunhan lisää joukkoon vettä, lihalientä (tai kermaa), jos laatikon pinta näyttää liian kuivalta.

Tarjoile puolukkahillon tai punaisten viinimarjojen (kuten kuvassa) kanssa.