Menu
A+ A A-

Opiskelijan keittiö

Mitkä tarjoukset sopivat pientalouteen?

Lue vinkit miten tarjoukset voi käyttää tehokkaasti hyväksi, vaikka myytävät erät on mitoitettu useamman hengen talouksia ajatellen.

Kaupat houkuttavat tarjouksillaan enemmän perheitä kuin pientalouksia, vaikka parannusta tähänkin asiaan on jo havaittavissa. Kananmunia, margariineja ja maitoja esimerkiksi saa jo useammassa pakkauskoossa. Mutta miten toimia muiden tuotteiden kanssa?

Lue lisää: Mitkä tarjoukset sopivat pientalouteen?

Itsetehty viili

itsetehty viiliMummolan tunnelmaa ja ihania makuja aamiaiselle saa itsetehdystä viilistä.

Valitse kauniit astiat viilin tekoon. Punaisesta maidosta ja viilistä saat kermaisempia makuja, mutta vähärasvaisemmatkin sopivat viilin tekoon.

Tarvitset:

1 viili

n. 8 dl maitoa

 

Tee näin:

1. Nosta reilu ruokalusikallinen viiliä kuhunkin viilikippoon.

2. Lisää hieman maitoa ja sekoita viilinokare maidon sekaan.

3. Lisää loput maidosta. Kuhunkin annokseen tulee 2-2,5 dl maitoa.

4. Peitä liinalla tai palalla leivinpaperia ja aseta huoneenlämpöön tekeytymään.

5. Viilin tekeytyminen kestää n. 2-4 päivää. Viili on valmista, kun sen koostumus on kiinteää ja se pysyy koossa viilikippoa kallistettaessa.

6. Nosta viilikipot jääkaappiin. Nauti viileänä kanelin ja sokerin kera.

 

Vinkki 1: Pinoa viilikipot esimerkiksi väliin aseteltujen lautasten avulla pinoksi, jos pöytätilaa on niukasti. Myös vanhat viili- ja kermaviilipurkit sopivat viilin tekemiseen.

Vinkki 2: HUOM! Jos ilmassa on ukkosta, ei viili tekeydy.

Vinkki 3: Jätä viimeinen viilikippo alkuviiliksi seuraavaan annokseen!

Keitetyt ja paistetut perunat

perunasilli_kotimkasv_anneli_hongistoSuperhalpa perusruoka-aine, josta saa monia eri versioita. Keitetyt perunat voi tarjoilla kuoriperunoina tai kuorittuina. Ne sopivat hyvin lämmitettäväksi jälkikäteen mikrossa tai pilkottuna niistä tulee hyvä pohja pyttipannulle. Kuoritut keitetyt perunat ovat lähtökohtana myös perunamuussille ja perunasalaatille.Keitetyt perunat säilyvät jääkaapissa useita päiviä.

Lue lisää: Keitetyt ja paistetut perunat

Kuluttajaneuvonta

Kuluttajaneuvontapalvelut siirtyivät kunnilta valtakunnalliseksi palveluksi vuoden 2009 alusta alkaen. Kuluttajaneuvontasivut www.kuluttajavirasto.fi/kuluttajaneuvonta neuvovat ongelmatilanteissa. Mikäli ongelmat eivät ohjeiden avulla ratkea, voi soittaa kuluttajaoikeusneuvojalle, joka avustaa ja sovittelee kuluttajan ja yrityksen välisessä riitatilanteessa.


Valtakunnallinen neuvontanumero: 071 873 1901
Numero palvelee arkisin klo 9.00-15.00. Soittaminen neuvontanumeroon maksaa normaalin paikallisverkko- tai matkapuhelun hinnan. Puhelinneuvontaa saa ruotsiksi numerossa 071 873 1902.


Kuluttajaneuvontaa saa myös sähköpostitse tai käymällä kuluttajaneuvontapisteessä. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.kuluttajavirasto.fi/kuluttajaneuvonta.


Lähde: Kuluttajavirasto

 

Mustikkarättänä

(vuoden 2008 leivonnainen/Karjalanliitto)

2 l mustikoita
1 dl sokeria
1 tl perunajauhoa

Sekoita ainekset ja pane uunivuokaan.

Taikina:

250 g voita sulatettuna
½ dl sokeria
4-5 dl ruisjauhoa
1 tl leivinjauhoa

Sekoita taikina pöperömäiseksi ja peitä marjat. Paista uunissa 160 asteessa noin 1 tunti.

www.karjalanliitto.fi

Näin teet: kermavaahto

letutKermavaahtoa saa ostettua spraypullossa, mutta aitoa kermavaahdon makua ne eivät päihitä. Sprayvaahdot on tarkoitettu syötäväksi välittömästi. Ne alkavat melko nopeasti nopeasti läsähtää, valua ja muuttua nesteeksi.

 

Näin tehdään kermavaahto

Tarvitset:

2 dl kuohu- tai vispikermaa. Kevytkermasta on hyvä aina tarkistaa, että kyseessä on vaahtoutuva kerma.
1 tl hienoa sokeria

Korkeareunainen kulho
Vispilä, joko lihasvoimalla toimiva käsivispain tai sähkövispilä/monitoimikone

1. Kaada jääkaappikylmä kerma kulhoon. Tällä kermamäärällä saa vaahtoa riittävästi esimerkiksi täytekakun päällystämiseen. Mikäli tarvitset vain joitain nokareita, puolita kerman ja sokerin määrä.

2. Lisää sokeri kerman joukkoon.

3. Aloita vispaaminen ja jatka niin kauan kunnes kermavaahto on mieleistäsi. Mikäli teet kermavaahtoa esimerkiksi kakun päällystämistä tai köyhien ritareiden tai muun ruoan päälle nokareena lisättäväksi, on vaahdon oltava kiinteää. Varmin tapa on vatkata niin kauan kunnes kermavaahto on niin kiinteää, että se pysyy kulhossa vaikka käännät sen ylösalaisin.

Säästöbudjetilla hyvää: silakkapihvit

Silakasta saa aimo annoksen D-vitamiinia ja ne maistuvat hyviltä, kun leivittämiseen käyttää ruisjauhoja ja paistamiseen mieluiten voita. Tuoreeltaan ne maistuvat keitettyjen perunoiden, perunamuusin tai paistettujen perunoiden kanssa. Parina seuraavana päivänä niistä saa hyvät eväs- tai välipalaleivät. Tällaiset leivät ovat erinomaisia myös eväsleipinä. Tarvitset:

silakkafileitä (tai fileoi peratuista tai itse kalastetuista silakoista itse)
ruisjauhoja n. 2 dl
1/2- 1 tl valkopippuria
1 tl suolaa
voita paistamiseen
tilliä (mieluiten tuoretta, mutta pakastettu tai kuivattukin käy)
(sitruunaa)

1. Laita ruijauhot syvään lautaseen tai kulhoon

Lue lisää: Säästöbudjetilla hyvää: silakkapihvit

Lohipannu

4 annosta

Tarvitset:

1 purjo
2 porkkanaa
500 g lohifilettä
2 dl ruoanlaittokermaa, soijakermaa tai kuohukermaa
1 tl suolaa
2-3 tl ranskalaista sinappia
mustapippuria

1. Viipaloi purjo ja kuori ja viipaloi porkkanat.

2. Laita vihannekset paistinpannulle ja ripottele suola niiden päälle.

3. Lisää kerma ja sinappi ja anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia.

4. Kuutioi lohifile ja lisää ne vihannes-kermaseoksen päälle. Hauduta vielä kannen alla 5 minuuttia.

5. Lisää mustapippuri ja maista tarvitseeko pata lisää suolaa tai sinappia. Ripottele päälle halutessasi esimerkiksi tuoreita hienonnettuja basilikan lehtiä.