Menu
A+ A A-

Kebakot ja lihapullat

Erityisen maukkaita kebakoita tai lihapullia syntyy lampaan tai esimerkiksi hirven tai peuran lihasta, mutta hyvää syntyy myös muista jauhetuista lihoista. Tähän hupenee hyvin vähän vanhentunut leipäkin.

 Hyvistä aineksista tehdyt lihapullat maistuvat myös juhlaruokana hyvän kastikkeen kruunaamana. Nämä lihapullat ovat jogurtin vuoksi erityisen mehukkaita. Lihapullat kuuluvat ruotsalaiseen perinnejoulupöytään.

Tarvitset:

500 g jauhelihaa
1 dl vaaleaa leipää muruina
200 g jogurttia
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
3-4 rkl persiljaa
mustapippuria
(2 1/2 rkl anjovis- tai sardellipaloja)

1. Anna leipämurujen vettyä jogurtissa noin 10 minuuttia.

2. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.

3. Ota sopiva nokare jauhelihataikaa ruokalusikalla ja pyörittele öljyisillä tai märillä käsillä pyöryköiksi. Jos teet kepakoita, liota puisia grillitikkuja noin tunnin ajan vedessä. Muotoile kebakon muotoinen pötkylä öljyisillä tai märillä käsillä.

4. Sulata voi ja lisää öljy. Kypsennä keskikuumalla paistinpannulla pyöryköitä tai kebakoita välillä kääntäen tai ravistaen. Jos pyörykät tai kebakot on vaikea saada kypsymään varmasti palamatta pinnalta, voit pienen kypsennyksen jälkeen siirtää ne uunipellille ja paistaa hetken 175- asteisessa uunissa. Kokeile kypsyys halkaisemalla ja mahdollisesti myös maistamalla.

Vinkki: kannattaa tehdä annoksia myös pakastimeen.