Menu
A+ A A-

Viikonlopun herkkureseptit

Yllättävän hyvää: vuohenjuusto-parsapiirakka

parsavuohenjuustopiirasAinesosia lukemalla ei saa aivan oikeaa kuvaa mausta, sillä hieman rapsakka parsa ja pehmeäksi sulanut, maultaan syventynyt vuohenjuusto ovat huikea pari.

Tarvitset:
100 g margariini
300 g vehnä- tai sämpyläjauhoja
3-4 rkl kylmää vettä
nippu parsaa
1 punasipuli
n. 10 cm purjosipulia
1 kermaviili
1 kananmuna
100 g vuohenjuustoa (eli puoli pakettia)
1 tl kuivattua tai kourallinen tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:
1. Sekoita vatkaimella hieman pehmennyt voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa liian kauaa.
2. Voitele laakea piirakkavuoka ja taputtele taikina sen pohjaan ja n. 2 cm korkeudelle sen reunoille.
3. Silppua sipuli sekä purjosipuli ja katkaise parsojen puumainen tyviosa pois. Kuullota sipulia ja parsaa kevyesti voissa.
4. Kaada kermaviili kulhoon ja sekoita kananmuna kevyesti joukkoon. Mausta timjamilla, suolalla ja rouhi joukkoon mustapippuria.
5. Nostele parsat hetkeksi sivuun ja levitä sipuliseos tasaiseksi kerrokseksi taikinapohjan päälle. Asettele lopuksi parsat haluamallasi tavalla ja leikkaa vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi ja riivi niistä paloja parsojen päälle. Kaada kermaviiliseos tasaiseksi kerrokseksi.
6. Paista 225 asteisessa uunissa alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet väriä.

parsavuohenjuustoainekset

Nachos - pieneen ja vähän isompaankin nälkään

NachosNachokset on nopea tehdä ja niistä saa oivaa illanistujaisruokaa. Meille niiden tarjoilemisesta on tullut jo traditio, kun lapsilla on ollut kavereita käymässä.

Tarvitset:
1 pussi Nacho chipsejä (esim. Santa Maria), riittää pariin kertaan
n. 500 g jauhelihaa (mielellään luomu)
1 pussi Tacomausteseosta, medium
öljyä paistamiseen
juustoraastetta

Tee näin
1. Levitä leivinpaperilla suojatulle uunipellille nachoslastut. Yhdestä pellillisestä syö pari pikkunälkään, kokonaisesta pellillisestä lähtee isompi nälkä yhdeltä.
2. Paista jauheliha ja lisää tacomauste ja kypsennä pussissa olevien ohjeiden mukaan.
3. Levitä lusikallinen jauhelihaa kullekin lastulle ja lisää juustoraaste päällimmäiseksi.
4. Paista noin 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Käy tykkäämässä meitä Facebookissa, niin saat vinkit aina heti tuoreeltaan. Helppo tapa säästää rahaa ja syödä hyvin. Löydät meidät myösTwitteristäPinterestistäGoogle+ -sivuilta ja Instagramista.  #ruoka ja juoma.

Kurpitsakakku

Kurpitsa1Leivotaan kurpitsasta! Kurpitsa sopii hyvin myös leivonnaisiin, se tuo niihin mehukkuutta.

Tarvitset:
400 g kurpitsan lihaa
175 ml oliivi- tai auringonkukan öljyä
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
175 g vehnäjauhoja
3/4 tl soodaa
2 tl vanilliinijauhetta
(ripaus kardemummaa)

Tee näin:
1. Kuutioi kurpitsa ja kypsennä mikrossa 8 minuuttia. Sekoita tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi.
2. Sekoita kulhossa öljy, sokeri ja kananmunat vatkaimella, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleata.
3. Sekoita joukkoon varovaisesti vehnäjauhot, sooda, vanilliinijauhetta, mahdollinen kardemumma sekä kurpitsasose.
4. Kaada taikina voideltuun rengasvuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Kakun koristeluksi sopii esimerkiksi vanilliinisokerilla maustettu sokerikuorrute.

Isänpäivän kätevä ratkaisu: one-pot-wonder

broiler one pot wonderSyksyllä tekee aina mieli lämmittäviä ja kotoisia pataruokia. Näitä niin sanottuja one-pot-wonder -ruokia on helppo tehdäkin, eikä tiskiä juuri synny, joka sekin sopii oikein hyvin. Tänä syksynä ostin valurautapadan rinnalle uuden emaloidun padan. Tosin tästä ei irtoa rautaa ruokaan, joka on ollut aikoinaan melkoinen raudanlähde. Kätevää!

Reseptikehittely onnistui yli odotusten ja siitä tuli niin ällistyttävän hyvää - seuraavana päivänä maistui ehkä vieläkin paremmalta. Aivan huikea lopputulos, joka sai kehuja kaikilta. Todellista comfort foodia=) Enjoy!

Tarvitset:
1-3 rkl oliiviölyä
3 pientä sipulia
400 g broilerfileitä paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä
3,5 dl riisiä
Kanaliemikuutio (6 dl vettä)
2 purkkia Alpro soya kermaa
1-2 kourallista parsakaalin kukintoja
n. 2 dl juustoraastetta
suolaa ja mustapippuria
ripaus broilerimaustetta tai jauhettua currya ja paprikaa

Tee näin:
1. Kuumenna padassa tai isossa paistinpannussa oliiviöljy. Lisää kuutioitu sipuli ja valkosipuli. Anna kuullottua hetken ja lisää niiden joukkoon kuutioidut broilerpalat. Anna paistua muutama minuutti, kunnes broiler on saanut hieman väriä.
2. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kanaliemikuutio.
3. Mausta sipuli-broilerseos suolalla ja mustapippurilla. Lisää riisi, soijakerma ja kanalientä ensin noin 4 dl. Lisää tarvittaessa siten, ettei riisiseos pääse kuivumaan.
4. Anna padan olla keskilämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon puolet juustoraasteesta ja parsakaalin kukintoja maun mukaan. Jatka kypsentämistä vielä hetken, jotta parsakaalit ehtivät hieman pehmetä. Varo kuitenkin kypsentämästä niitä liiaksi.
5. Mikäli teit broiler-riisiseoksen paistinpannulla, joka ei kestä uunia, siirrä seos voideltuun uunivuokaan. Lisää pataruoan pintaan tasaisesti loput juustosta ja lämmitä uunissa kunnes juusto on gratinoitunut eli sulanut ja saanut kauniin värin.

 

Sitruunainen kurpitsahillo "lemon curd"

kurpitsahilloSain tämän reseptin hyvältä ystävältäni. Hän on myös intohimoinen puutarhuri ja toi sadostaan minulle puolikkaan kurpitsan. Siitähän riitti vaikka kuinka moneen lajiin, painoa kun oli tuolla puolikkaallakin komeat 9,5 kg!

Alunperin tämä resepti tuli puheeksi kesäkurpitsasadon aikaan, mutta ajattelin kokeilla sitä tähän kurpitsaan. Arvelin, että hillosta tulisi ainakin upean väristä. Tein puolikkaan annoksen, mutta taidanpa tehdä toisen mokoman vielä lisää ja antaa näitä kultaisia purkkeja myös lahjaksi.

Totuus paljastui kun hillo valmistui, kurpitsahillo oli myös upean makuista. Kurpitsakeiton jälkeen nautittiin juuri paistettua leipää tällä hillolla. Mukaan olisi sopinut hyvin joku hyvä juustokin. Maku oli huikea ja muistutti lemon curdia eli sopisi hyvin myös leivonnaisiin. Mitäköhän sitä keksisi? Ehkä juustokakku=) Kiitos reseptistä ja raaka-aineista Kim!

Tarvitset:
1 250 g kurpitsakuutioita
3 sitruunaa
kardemummaa
2 rkl vaniljasokeria
1 kg hillosokeria

Tee näin:
1. Laita kurpitsakuutiot, sitruunoiden keltainen ulkokuori raastettuna, pienen pieni ripaus kardemummaa, vaniljasokeri, sitruunan lihat pilkottuina sekä hillosokeri kattilaan. Lisää pieni loraus vettä (0,5 dl), jotta hillo ei pala pohjaan. Sekoita.
2. Anna porista pienellä lämmöllä 30-40 minuuttia välillä sekoittaen.
3. Hienonna sauvasekoittimella tai blenderillä. Voit myös paseerata hillon siivilän läpi.
4. Purkita kuumiin tölkkeihin ja sulje kannet tiiviisti.

Trendikäs karpalo: keitä omaa hilloa

karpalohilloKarpalolla on paljon terveysvaikutuksia ja siitä ollaan kiinnostuneita mm. Aasiassa, mustikan rinnalla. Nämä karpalot löysivät tiensä purkkiin hillon muodossa. Hillosokerilla rakenteesta saa kiinteämmän ja kauniin kuin tavallisella sokerilla tehtynä. Karpalohillo maistuu lihan kanssa sekä erilaisten juustojen ja suolakeksien parina.

Karpalon on puolukan sukulainen ja siksi melko hapan. Mikäli haluaa vähentää silti sokerin määrää, on tilalle lisättävä säilöntäainetta tai pakastaa hillo sen säilyvyyden takaamiseksi. Samalla reseptillä onnistuu myös puolukkahillo.

Itse tehdyn hillon nostaminen pöydälle tuo niin hienon ja ylpeän fiiliksen, että sitä voi todellakin suositella. Ja ne valmistuvatkin ihan hetkessä, ilman kummempia kommervenkkejä. Hilloa voi tehdä melkeinpä mistä vain: marjoista, hedelmistä tai vaikka kesäkurpitsasta. Hienolla sokerilla tehdyn hillon ohjeen löydät täältä. Ei muuta kuin purkittamaan!

Tarvitset:
300 g marjoja
pieni loraus vettä (alle 1/2 dl)
2 dl hillosokeria

Tee näin:
1. Puhdista marja ja laita ne sekä vesitilkka kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
2. Lisää hillosokeri koko ajan varovasti sekoittaen.
3. Hauduta hilloa kiehumisen rajoilla noin 15 minuuttia ja anna sen jäähtyä hetki.
4. Kaada hillo puhtaaseen tölkkiin ja säilytä viileässä.

Raikas rapusalaatti

rapusalaattiTäyteläinen, mutta terveellisempi rapuherkku. Sopii sillin ja uusien perunoiden seuraksi tai ruislastujen/-leivän kanssa kesäiltaan naposteltavaksi kuohuviinin kera.

Tarvitset:
Pakastekatkarapuja (tai mieluiten kokonaisia kuorittuna)
Turkkilaista jogurttia
Kurkkua n. 20 cm pala
Sipulinvarsia tai pari kevätsipulia
Ruohosipulia
Kananmunia
Suolaa
Mustapippuria

Tee näin:
1. Keitä kananmunat 8-10 minuuttia, kuori ja pilko.
2. Kuori ja kuutioi kurkku sekä silppua sipulit varsineen.
3. Lisää jogurtin sekaan kurkku, sipuli sekä sulatetut katkaravut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Koristele ruohosipulisilpulla ja basilikalla.

Katkarapu-hunajamelonisalaatti

Katkaravut hunajamelonin kanssa on lyömätön ja juhlava yhdistelmä. Sopii esimerkiksi alkuruoaksi.

Tarvitset:
noin puoli kiloa tuoreita katkarapuja kuorineen (pakasteena ostettavat)
1 hunajameloni
rucolaa tai muuta salaattia
1 sitruuna
pieni kourallinen saksanpähkinöitä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
1. Valmistele katkaravut paketin ohjeen mukaan ja kuori ne.
2. Leikkaa hunajameloni kuutioiksi ja lisää hieman suolaa, loraus oliiviöljyä, purista sitruunan mehu joukkoon ja rouhi lopuksi mustapippuria joukkoon.
3. Lisää rucola tai muu salaatti (noin 60 g) ja ripottele päälle murskattuja saksanpähkinöitä.

Iltapalaksi: sipulinen munalohipiirakka

lohipiirakka2Hienostunut, valkoviinillä silattu lohi-sipulipaistos pohjalla, munamaito ja viimeistelynä kuoppiin kypsennettäväksi rikotut kananmunat. Täytteenä täytyy kokeilla vielä muutakin kuin kalaa. Kyllä maistuu/maistui=)

Tarvitset:
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
3-4 rkl vettä

200-300 g savulohta tai muuta kalaa
5-6 sipulia
1,5 dl valkoviiniä
tuoretta timjamia

2 dl maitoa
2 kananmunaa
5-6 sipulia hienonnettuna (tai maun mukaan)
kourallinen juustoraastetta
mustapippuria, suolaa
sitruunaa ja timjamia
3 kananmunaa pinnalla kypsennettäviksi

Koristeluun hienonnettua sipulinvartta/kevätsipulia ja basilikaa.

Tee näin:
1. Nypi rasva ja jauhot keskenään tai sekoita vatkaimella. Lisää kylmää vettä sen verran, että taikina pysyy koossa. Älä sekoita liian pitkään, vaan jätä taikina murumaiseksi.

2. Painele taikina voideltuun vuokaan siten, että ympärille jää hieman reunojakin.

3. Paista piirakkapohjaa ilman täytettä noin 10 minuuttia 225 asteen lämmössä ja valmista sillä aikaa täyte.

4. Hauduta silputut sipulit ja lisää kala. Kaada päälle valkoviini ja anna kiehahtaa. Mausta mustapippurirouheella ja timjamilla.

5. Sekoita täyte. Lisää kulhoon kananmunat ja maito sekä juustoraaste. Sekoita. Purista joukkoon sitruunan mehua.

5. Mausta seos mustapippurilla, tarvittaessa lisää hieman suolaa.

6. Lisää kalaseos sekä munamaito puolikypsälle pohjalle ja kypsennä edelleen noin 20 minuuttia tai kunnes munamaito on lähes hyytynyt. Kaiva ruokalusikalla pienet kuopat kananmunia varten ja riko munat kuoppiin. Kypsennä vielä noin 8 minuuttia.

 

Perheillallinen: nopeasti valmistuva uunilohi

uunisipulilohiTällä perusreseptillä syntyy aina huikean hyvä kalaruoka - nopeasti ja vaivattomasti. Lisänä keitetyt perunat, sipulinen risottoriisi tai kuten tällä kerralla, runsas ja raikas fetasalaatti.

Kun näet kaupassa hyvään hintaan tuoretta lohifilettä, pyydä pyrstöpala niin saat varmimmin ruodotonta. Itse ostan joko paistinpannulle sopivan tai uunipellille mahtuvan palan. Kalan käsittely jää siten kalamestarin tehtäväksi ja itse selviät urakasta puhtain käsin.

Tarvitset:
lohifilee
turkkilaista jogurttia
punasipulia
kevätsipulia
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
1. Pyyhi lohi keittiöpaperilla. Nosta se nahkapuoli alaspäin leivinpaperilla suojatulle uunipellille tai -vuokaan. Mikäli haluat nahattoman palan. Paista kalaa nahkapuoli alaspäin paistinpannulla, käännä ja poista nahka. Siirrä sen jälkeen uunipellille.
2. Ripottele suolaa runsaasti ja rouhi pintaan runsaasti mustapippuria. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jos mahdollista, käytä paistomittaria ja paista filee ensin noin 35-asteiseksi. Lisää ruokalusikalla jogrutista pieniä kekoja kalan pintaan sekä pieneksi silputut puna- ja kevytsipulit. Säästä hieman kevätsipuleita lisättäväksi tuoreina kalan päällä.
3. Anna paistua vielä hetki, paistomittarin näyttäessä 55-astetta, on kala parhaimmillaan.
4. Ripottele päälle tuoretta kevätsipulia, siirrä filee voipaperin kanssa tarjottimelle tai tarjoiluastiaan. Leikkaa ylimääräiset voipaperireunukset pois. Tarjoile sitruunalohkojen ja esimerkiksi fetasalaatin sekä tuoreen patongin kera.

Italialaiset jauheliha kvenellit tomaattikastikkeessa

jauhelihakvenellitTarkoituksena oli kokeilla minijauhelihamurekkeita, ja ehkä näitä voi pitää jopa sellaisina. Jotenkin hyvät raaka-aineet ja hellan vieressä tuoksuva basilika vei mennessään, ja niin matkattiin Italian makumaailmaan. Ensimmäistä kertaa sain tomaattikastikkeen oikeasti toimimaan. Kannatti!

Tarvitset:
5 rkl maitoa
5 rkl kaurahiutaleita
1 pilkottu sipuli
0,5 tl suolaa
400 g hyvää jauhelihaa
3 rkl soijaa
2 oksaa basilikaa varsineen
rouhittua mustapippuria
1 prk paseerattua tomaattia
1 rkl maissijauhetta
0,5 tl sokeria
tilkka vettä
voita paistamiseen
(raastettua parmesaania)

Tee näin:
1. Hienonna sipuli ja kuullota kuultaviksi pienessä määrässä voita
2. Mittaa maito, kaurahiutaleet, suola ja soija kulhoon. Lisää jauheliha ja sekoita.
3. Anna sipulin jäähtyä ja lisää se sekä pilkottu basilika sekä hieman mustapippuria joukkoon.
4. Muotoile ruokalusikan avulla pitkulaisia kvenellejä (tai tee minkä muotoisia haluat). Paista voissa kevyesti joka puolelta. Nosta kvenellit sivuun odottamaan.
5. Lisää paistinpannulle tomaatti, sokeri ja lisää pieni määrä vettä paseeratun tomaatin purkkiin, "huuhdo" loppu tomaattikastike ja kaada kastikkeen joukkoon. Anna kiehahtaa ja lisää maissijauhe koko ajan samalla sekoittaen.
6. Nosta kvenellit kastikkeeseen ja anna kiehua hiljalleen n. 15 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi pastan kanssa. Itseltä löytyi gluteenitonta makaronia, hyvin toimi. Päälle raastettua parmesaania.

Itse tehty näkkileipä

nakkileipaNäkkileipää on helppo tehdä itse. Pidä näkkäritalkoot, niin saat vähän varastoonkin. Leivät maistuvat hyviltä heti uunista tultuakin, vaikka ovat vielä pehmeitä. Kun malttaa odottaa seuraavaan päivään, saa mukavan rapeaa näkkäriä.

Vinkki: näistä saa loistavia pikkusyötäviä juhliin ja illanistujaisiinkin ja ne sopivat hyvin myös juustopöytään.

Tarvitset
1,5 pussillista kuivahiivaa (tai 50 g hiivaa)
3 dl maitoa
1,5 ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
3 dl ruisjauhoja
2-3 dl vehnäjauhoja

Tee näin:
1. Mittaa taikinakulhoon 1,5 dl ruisjauhoja ja 1,5 dl vehnäjauhoja. Sekoita kuivahiiva jauhojen sekaan ja lisää lopuksi puolet maidosta. Sekoita tasaiseksi ja anna kohota 10 minuuttia.

2. Sulata margariini ja lisää loput maidot sen joukkoon. Kaada seos taikinaan ja lisää ruis- ja vehnäjauhoja, kunnes taikina tuntuu kiinteältä. Kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

3. Vaivaa taikina leivinpöydällä joustavaksi ja sileäksi ja kauli leivinpaperin päällä muutaman millimetrin paksuisia ja noin 25 cm halkaisijalla olevia leipiä. levyjä. Kuviokaulimella saat kauniin pinnan, mutta voit kuvioida pinnan itse leikkaamalla veitsellä neliöitä ja pistelemällä haarukalla reikiä. Kohota 20-30 minuuttia.

4. Paista leivät uunin keskiosassa 225 asteessa noin 5 minuuttia. Anna niiden jäähtyä ritilän päällä ja säilytä ne kuivassa paikassa, esimerkiksi paperipussissa.

Vinkki: Jos teet näkkäreihin reiän keskelle, voit säilyttää niitä ripustettuna niiden kuivuttua.

Pulled pork eli nyhtöporsas porsaan kyljestä, niskasta tai ulkofileestä

Pulled pork hampurilaisetPulled pork on hitaasti kypsytettyä porsaanlihaa, yleisimmin porsaan niskaa tai kylkeä. Nämä edulliset ruhonosat vaativat pitkän kypsytysajan tullakseen mureiksi ja niiden sisältämä rasva tuo lihaan oman makunsa.

Halusin kokeilla miten porsaan ulkofileestä saisi hyvän ja murean, koska myös viljaporsaan ulkofilee on usein tarjouksissa jopa alle viiden euron kilohinnalla. Vähärasvaisuuden vuoksi lihan rakenne jäi kuitenkin hieman säikeiseksi, joten taidan palata takaisin muihin ruhonosiin. Tässä kuitenkin oma Etelä-Amerikasta vaikutteita imenyt pulled pork -reseptini, joka toimii silti.

Tarvitset:
1,5 kg porsaan niskaa tai kylkeä (omassa kokeilussa ulkofilee)
2 sipulia
1 tl fariinisokeria
1 tl Pimentoa eli savustettua paprikajauhetta
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Barbeque-kastike:

1 dl ketsuppia
2 tl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia (muutkin käy)
2 valkosipulikynttä
1 tl Pimentoa eli savustettua paprikajauhetta
(1 tl Worcestershire-kastiketta)
pieni ripaus cayennepippuria
mustapippuria

Tee näin:

1. Lohko 2 sipulia ja silppua kolmas sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi (tai soseuta se sauvasekoittimella). Laita uuni lämpenemään 150-asteiseksi.
2. Laita lohkotut sipulit uunivuokaan ja sipulisilppu kattilaan. Lisää sipulisilppuun 0,5 dl vedestä. Anna kiehua koko ajan sekoittaen niin kauan, kunnes lähes kaikki vesi on haihtunut ja imeytynyt sipulisilppuun.
3. Lisää kattilaan sipulisilpun joukkoon loput kastikkeen ainesosista, paitsi sokeri. Sekoita kunnes seos kiehuu jälleen, lisää sokeri, sekoita ja nosta pois levyltä.
4. Tee terävällä veitsellä noin 1 cm syvyiset viillot ristikoksi lihan nahkapuolelle.
5. Sekoita fariinisokeri, paprikajauhe, suola ja mustapippuri tahnaksi ja hiero se lihan pintaan. Nosta liha vuokaan sipulilohkojen päälle.
6. Lisää noin kolmasosa tekemästäsi kastikkeesta lihan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
7. Nosta liha uuniritilälle uuniin ja lisää uunivuokaan tai -pataan kansi, mikäli sinulla on sellainen (ei välttämätön). Anna lihan mehustua noin 4 tuntia. Nostele välillä padan pohjalta lientä lihan päälle etenkin jos paistat ilman kantta. Liha on valmista kun se haarukan ja veitsen avulla murenee palasiksi.

Kastike:
1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan.
2. Anna kiehua noin 15 minuuttia, tai kunnes seos on kiinteytynyt sosemaiseksi, välillä sekoittaen. 

Vinkki! Pulled pork sopii monenlaiseen käyttöön. Riko paistin rakenne sormin ja käytä sellaisenaan. Jos et jaksa itse kypsentää tuntien ajan lihaa, löytyy kaupoista varsin maukkaita puolivalmisteitakin.

 

Ihanat vaniljaiset tuoremarjaviinerit

VaniljakreemiviineritKokeile kuinka helppoa on tehdä leivoksia itse. Tämä viineri vaniljakreemillä ja tuoreilla marjoilla tekee taatusti kauppansa. Pohjana käytetään valmista pakasteena myytävää voi-/lehtitaikinaa.

Tarvitset:
6 levyä voitaikinaa
1 kananmuna voitelemiseen
Vaniljakreemiin:
1,5 dl maitoa
1 rkl sokeria
1 kananmuna
3/4 rkl Maizenaa
1 rkl voita
2 tl vaniljasokeria (tai hieman vaniljatangon siemeniä tai vaniljaa)

viinerit tyovaiheTee näin:
1. Sulata voitaikinalevyt ja puolita ne, jolloin saat 12 neliönmallista palaa. Aseta voipaperilla peitetylle uunipellille.
2. Sekoita kreemin kaikki ainekset kattilassa, paitsi voi ja vanilja. Kuumenna koko ajan sekoittaen, mutta älä anna seoksen kiehua. Sekoita kunnes seos sakenee.
3. Kaada seos kulhoon ja lisää voi sekä vanilja.
4. Nostele lusikalla seosta voitaikinalevyjen keskelle ja nosta taikinalevyn reunoja ylös sormin nipistelemällä.
5. Riko kananmuna lasiin ja vispaa rakenne rikki haarukalla. Voitele voitaikinalevyjen reunat kananmunalla.
6. Paista 225-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
7. Anna viinereiden jäähtyä (jäähtyessään ne läsähtävät kasaan, mutta se ei haittaa). Lisää tuoreita haluamiasi marjoja lohkoina viinereiden päälle (esimerkiksi mansikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa) ja lisää tomusokeria siivilän läpi tomuttaen.

Suomalaista pöytään: Metropolitan herkku - silakkatapas

silakkatapasSilakkapihvit sopivat hyvin esittelemään suomalaista ruokakulttuuria. Mikäli niitä ei halua tarjota perinteiseen tapaan esimerkiksi perunamuussin kanssa, valmista niistä trendiherkkua, silakkatapaksia.

Helppoakin se on, kun käytät kaupasta ostettuja valmiiksi paistettuja pihvejä. Erityisen hyvää tulee etikkamarinoiduista pihveistä. Alla myös itsetehtyjen silakkapihvien reseptiin linkki.

Katso silakkapihvien resepti täältä.

Vähän parempaa pullaa: Itsetehdyt dallaspullat

dallaspullaVähän parempaa pullaa. Tätä kannattaa kokeilla, sillä maku on aivan älyttömän hyvä. Täyteläinen, pehmeä, hyvän tuoksuinen - täydellinen vaniljantuoksuinen pulla. Täytä koti pullan tuoksulla!

Tarvitset
1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
3 dl reilusti huoneenlämpöistä maitoa 
1 dl hienoa sokeria
1 tl suolaa 
n. 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita 

Täytteen ainekset:
150 g voita 
200 g vaniljarahkaa
0,5 dl siirappia 
1 ps vaniljakastikeaineksia 
1 rkl vaniljasokeria 
lisäksi voiteluun kananmuna

1. Liota hiiva n. 37 asteiseen maitoon. Mikäli käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen sekaan.
2. Lisää sokeri, suola, sulatettu voi sekä vehnäjauhot.
3. Anna taikinan kohota lämpöisessä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.
4. Sulata täytteeseen tarkoitettu voi ja lisää muut ainekset hyvin sekoittaen.
5. Kauli kohonnut pullataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä 3/4 osaa täytteestä levylle.
6. Kääri levy rullalle ja leikkaa taikinapötköstä parin sentin paksuisia viipaleita eli yhteensä 18-20 kpl.
7. Nosta pullaviipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota lämpöisessä paikassa liinan alla pullia vielä noin 10 minuuttia.
8. Riko kananmuna lasiin ja vatkaa esim. haarukalla sen rakenne rikki. Voitele pullat munalla ja lisää lopuksi loput täytteestä pullien päälle.
9. Paista dallaspullia 225-asteisessa uunissa noin 13 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja keveitä.