Menu
A+ A A-

Maailman paras bolognese

Pasta bologneseBolognese- eli pastan jauhelihasta tehdystä kastikkeesta on maailmalla monta versiota. Mutta tässä aidossa ja perinteisessä italialaisessa valmistustavassa eli pitkässä kypsennysajassa

ja harvassa valikoidussa raaka-aineessa on jotain mystistä. Se on vaan niin käsittämättömän hyvää!

Tarvitset:
400-600 g jauhelihaa
1-2 rkl oliiviöljyä ruskistamiseen
1 tölkki paseerattua tomaattia, myös murskattu käy
1-1 1/2 dl halpaa punaviiniä (voi jättää pois)
vettä
lihaliemikuutio
rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
n. 1 rkl yrttejä, esim. oreganoa

Tee näin:

1. Paista jauheliha kevyesti kuumassa pannussa oliiviöljyssä.

2. Lisää tomaattisäilyke ja vettä sen verran, että jauheliha on kunnolla peitossa.

3. Lisää punaviini, lihaliemikuutio ja sokeri.

4. Kun kastike kiehuu, käännä lämpöä pienemmälle. Kastike saa hiljalleen porista ilman kantta, mielellään 1-2 tuntia. Mutta vähintään puoli tuntia. Sekoita kastiketta silloin tällöin.

5. Mausta mustapippurilla ja oreganolla maun mukaan. Tarjoa juuri keitetyn pastan ja parmesan-juustolastujen kanssa.

Vinkki 1: Voit paistaa jauhelihan kanssa myös sipulisilppua, pieniä porkkanakuutioita tai pekonisuikaleita. Ne sopivat hyvin kastikkeeseen, mutta eivät ole välttämättömiä.

Vinkki 2: Sokerin sijasta tähän sopii hyvin käytettäväksi 1-2 rkl ketsuppia, sillä siitä kastike saa yhtälailla sen tarvitseman makeuden. Kastikkeeseen on kätevä käyttää ketsuppipullon loput. Kun pulloon kaataa hieman vettä, saa viimeisetkin ketsupit ravistettua ulos ja hyötykäyttöön.