Menu
A+ A A-

Itseleivottu pulla

myllynparas_luumupitkoJuuri uunista nostettu, itseleivottu pulla on niin herkullista, ettei sille kaupan pullat pärjää. Tämän reseptin avulla onnistuu kuohkeat pullat, korvapuustit ja pullapitko. Näistä pullista syntyy myös maan parhaimmat laskiaispullat.

Leipäkoneella tai yleiskoneella sekoitettuna taikinasta tulee kuohkeaa varmemmin. Leipäkonetta käyttäessä voi taikinan antaa nousta koneessa ja katkaista virta esimerkiksi irroittamalla johdon seinästä ennenkuin kone aloittaa paistamisvaiheen. Yleensä kone on tässä vaiheessa noin 10 minuutissa. Todella kätevää ja helppoa!

Taikinasta saa reilun uunipellillisen pullaa, juuri sopivasti jotta kaikki tulee syötyä tuoreena.

Tarvitset:
2 1/2 dl kädenlämpöistä maitoa (tai 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä ja 1 1/2 dl maitojauhetta)
50 g pehmeää margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa
(1 kananmuna voitelemiseen, raesokeria)

Tee näin:
1. Mittaa aineet tarvikelistassa luetellussa järjestyksessä kulhoon tai leipäkoneeseen.

2. Sekoita voimakkaasti jos teet pullaa käsin, jotta pullaan saadaan hyvä sitko.

3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peiteltynä.

4. Kun taikina on noussut 15-30 minuuttia pulleaksi, leivo siitä haluamiasi leivonnaisia. Pyörittele pikkupullia tai kauli taikina levyksi, sivele levylle ohuesti voita ja ripottele sille sokeria ja kanelia. Kääri rullalle ja leikkaa pieniksi korvapuusteiksi.

5. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna pullien kohota sillä välin uunipellillä liinalla peitettynä.

6. Jos haluat voidella pulliin kiiltävän pinnan kananmunalla. Riko muna lasiin, sekoita haarukalla kananmunan rakenne rikki ja sivele munaseosta pullien pinnalle. Voit ripotella vielä raesokeria koristeeksi.

7. Paista noin 10-15 minuuttia ja nauti kylmän maidon kanssa.

 

Vinkki 1: tl tarkoittaa teelusikkaa, rkl ruokalusikkaa ja dl desilitraa. Mitat tarkoittavat aina tasaisia mitallisia, ei koskaan kukkurallisia.

Vinkki 2: Avattu kuivahiivapaketti säilyy hyvin pakastimessa seuraavaan leivonkertaan asti.

Vinkki 3: Tee luumupitko (kuvassa). Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy, n. 30 x 40 cm. Levitä keskelle levyä luumu- tai muu marmeladi ja omenalohkoja n. 10 cm leveäksi pitkon pohjaksi. Leikkaa reunat saksilla suikaleiksi, jätä ne kiinni hilloreunaan. Taittele suikaleet vuorotellen ristiin pitkon päälle.

Kohota pitkoa puolisen tuntia lämpimässä paikassa liinan alla. Voitele munalla ja koristele raesokerilla ja mantelilastuilla. Paista 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 20-30 min.

Kuva: Myllyn Paras Oy