Menu
A+ A A-

Juhlavat leipäset

leipi_raisio

Juhliin ja illanistujaisiin sopii hyvin toast skagen, sillileivät tai muuten herkulliset pienet voileivät.

Tässä muutamia vaihtoehtoja:

Herkulliset pikkuleivät

Täytä kevyesti voidellut ja suupalan kokoisiksi leikatut leivät valitsemalla ensin pari ainesosaa näistä:

- leikkeleet: kinkku, salami, prosquito-kinkku, meetvursti
- kypsennetty kala, suolakala, sillit, anjovis, katkarapu
- kermajuusto, edam, emmental, brie tai homejuustot

Koristele leipä upeaksi valitsemalla 1-2 vaihtoehtoa näistä:

- kurkku, tomaatti, salaatti, paprika, purjo, kesäsipuli ja muut vihannekset
- persilja, tilli, persilja, basilika ja muut yrtit
- mansikka, viinirypäle, meloni ja muut hedelmät

Juhlava sillileipä

Herkullinen sillileipä maistuu annospaloina taivaalliselta. Tämä herkku on helppo tehdä, sillä leivänpäällisen voi sekoittaa hyvin jo juhlia edeltävänä päivänä. Sillitahnan kanssa sopii hyvin tuore ruisleipä, palttoon napit ja saaristolaisleivät.

Tarvitset:
pari maustesillifilettä (kutsutaan myös ravintolafileiksi)
1 sipuli
purjosipulisilppua
2 10 minuuttia keitettyä kananmunaa
suolakurkkua
1 omena
pippuria ja tilliä
1 kermaviili
hyvää leipää

Tee näin:

1. Huuhtele tai anna sillifileiden liota kylmässä vedessä. Laita talouspaperin päälle kuivumaan. Silppua pieniksi ohuiksi siivuiksi tai kuutioksi.

2. Kuori omena, sipuli ja kananmunat. Pilko sipuli, suolakurkku, kananmuna ja omena sekä viipaloi purjo ohuiksi suikaleiksi.

3. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita joukkoon kermaviili. Mausta musta- tai valkopippurilla. Lisää tillisilppua tahnan sekaan. Laita seos jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi tai jopa yön yli.

4. Leikkaa leipäviipaleet pieniksi kolmioiksi tai muuten suupalan kokoisiksi paloiksi. Voitele kevyesti (ei välttämätöntä). Lisää sillitahnaa ja koristele esimerkiksi mädillä ja tillillä tai kananmunalohkolla.

Toast skagen coctailversiona

Kuuluisa voileipä, joka muuntuu helposti juhlavaksi tarjottavaksi.

Tarvitset:

katkarapuja (mieluiten itse kuorittuna)
2 kovaksikeitettyä kananmunaa (10 min)
sitruunaviipaleita
1 dl kevytmajoneesia
muutama lusikallinen mätiätilliä
vaaleaa paahtoleipää

Tee näin:

1. Kuori katkaravut ja pilko pieniksi paloiksi. Leipään sopii myös valmiiksi kuoritut katkaravunpyrstöt, mutta kuorineen ostetuista katkaravuista saa huomattavasti maukkaampaa kuin suolaliemeen säilötyistä pyrstöistä.

2. Sekoita katkarapujen joukkoon majoneesi, kananmunasilppu ja tilliä silputtuna.

3. Sulata pieni pala voita paistinpannulla ja paista paahtoleivät kummaltakin puolelta kevyesti. Paloittele suupaloiksi eli neljään osaan tai kahdeksi kolmioksi. Anna jäähtyä.

4. Lisää leipien päälle katkaraputahna. Koristele tillillä ja mädillä.

Vinkki: Majoneesin voi keventää sekoittamalla joukkoon kreikkalaista jogurttia.