Menu

Sienivatruskat

Sienivatruskat kkPerinteisiä pasteijoita paljon keveämpiä ja terveellisempiä: karjalalaiset vatruskat. Voitaikinan sijasta kuori valmistetaan perunapohjaisesta taikinasta. Tässä on käytetty riisin ohella täytteenä herkkusieniä, mutta tilalle sopii hyvin myös seuraavat vaihtoehdot:

- pannulla valmistetut metsäsienet
- savu- tai uunilohi
- tonnikala purkista (paloina säilötty, ei hiutaleet)
- paistettu jauheliha, mausteena mustapippuri, suola ja oregano

Vatruskaresepti:

(16 kpl)

Tarvitset:
800 – 900 g perunoita kuorineen (noin 12 kpl)
vettä ja suolaa
1 muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Täytteeseen:

1 dl keitettyä riisiä
200 g herkkusieniä
2 rkl pullomargariinia tai voi-öljyseosta
1 muna
mustapippuria
suolaa

Voiteluun:

margariinia tai voita

Tee näin:

1. Kuori ja lohko perunat. Keitä täysin kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, valuta ja soseuta. Anna jäähtyä.

2. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää muna jäähtyneeseen, soseutettuun perunaan. Sekoita joukkoon suolaa ja vehnäjauhot. Voit sekoittaa loppuvaiheessa käsin.
Täytettä varten hienonna sienet ja paista vähässä rasvassa pannulla, kunnes kosteus on haihtunut.

3. Vatkaa munan rakenne rikki ja yhdistä muna sieniseokseen. Lisää riisit ja mausteet.

4. Leivo perunataikina pöydällä tangoksi vehnäjauhojen avulla. Leikkaa 16 osaan.

5. Taputtele taikinapalat käsin tai kauli litteiksi, paksuudeltaan noin yhden ja halkaisijaltaan noin 10 cm:n kokoisiksi pyörylöiksi suoraan leivinpaperin päälle pellille. Käytä apuna jauhoja.

6. Jaa täytettä noin ruokalusikallinen jokaiselle vatruskapohjalle. Ummista puolikuun muotoisiksi ja painele reunat kiinni haarukalla. Voit myös pistellä vatruskat haarukalla.

7. Paista 225-asteisessa uunissa 15 - 20 minuutin ajan. Voitele heti kuumina voi- tai margariinisulalla.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry, kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Sanna Peurakoski