Menu
A+ A A-

Lämmittävä sipulikeitto

Neljansipulinkeitto kk teppo johanssonMitä myrskyisempi ja hyisempi keli, sitä paremmalta maistuu sipulikeitto. Syyttä ei tämä ole ollut klassikko jo kauan. Maistuu myös flunssapotilaalle.

Kuvan sipulikeitto on resepti nro II. Sen vihreä väri tulee purjosta. Sipulikeitto I on ehkä perinteisempi, kullanruskeaksi haudutettu keitto.

SIPULIKEITTO I

Tarvitset:

6 keltasipulia
6 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
80 g voita
2 tähtianista
1-2 tl suolaa
tuoretta timjamia (mielellään muutama kokonainen oksa)
mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 l liha-, kana- tai kasvislientä

Tee näin:

1. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulin kynnet pieneksi silpuksi.

2. Sulata voi kattilassa ja lisää sipulisilput sekä mausteet. Kuullota miedolla lämmöllä lähes puoli tuntia, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet ja läpikuultavia, mutta älä anna niiden ruskistua.

3. Lisää valkoviini ja anna kiehua hetki.

4. Lisää liha-, kasvis- tai kanaliemi ja keitä keittoa hiljakseen noin tunti. Lisää timjami ja keitä vielä hetki. Voit halutessasi poistaa tähtianikset ja mikäli lisäsit timjamin kokonaisina oksina, poimi myös ne pois tässä vaiheessa.

5. Tarkista onko suolaa riittävästi ja lisää päälle rouhittua mustapippuria sekä uunissa valmistetut paahtoleivät, joiden päälle on sulatettu gruyére-juustoa.

 

SIPULIKEITTO II (Neljän sipulin keitto)

Tarvitset:

2 isohkoa (noin 400 g) (kepa)sipulia
4 - 5 (noin 100 g) salotti- tai ryvässipulia
1 purjo
3 valkosipulinkynttä
2 - 3 rkl rypsiöljyä (tai puolet öljyä, puolet voita)
1 rkl vehnäjauhoja
1 l vahvaa liha-, kana- tai kasvislientä
2 kokonaista neilikkaa
reilu 1 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa
2 rkl portviiniä tai madeiraa

Tee näin:

1. Kuori, puolita ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulit tilavassa, paksupohjaisessa kattilassa kuumassa öljytilkassa läpikuultaviksi ruskistamatta.

2. Ripota joukkoon jauhot ja kiehauta sekoitellen.

3. Kaada vähin erin koko ajan sekoittaen mukaan neste.

4. Lisää neilikat, timjami ja pippuria.

5. Hauduta keittoa 40 minuuttia. (Mausta portviinillä tai madeiralla ja tarkista maku.)

Vinkki! Voit tarjota lisäksi kuumassa uunissa juustoraasteella kuorrutettuja leipäviipaleita. Nosta ne kuumina keiton pinnalle suoraan lautasille.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson