Menu
A+ A A-

Pulled pork eli nyhtöporsas porsaan kyljestä, niskasta tai ulkofileestä

Pulled pork hampurilaisetPulled pork on hitaasti kypsytettyä porsaanlihaa, yleisimmin porsaan niskaa tai kylkeä. Nämä edulliset ruhonosat vaativat pitkän kypsytysajan tullakseen mureiksi ja niiden sisältämä rasva tuo lihaan oman makunsa.

Halusin kokeilla miten porsaan ulkofileestä saisi hyvän ja murean, koska myös viljaporsaan ulkofilee on usein tarjouksissa jopa alle viiden euron kilohinnalla. Vähärasvaisuuden vuoksi lihan rakenne jäi kuitenkin hieman säikeiseksi, joten taidan palata takaisin muihin ruhonosiin. Tässä kuitenkin oma Etelä-Amerikasta vaikutteita imenyt pulled pork -reseptini, joka toimii silti.

Tarvitset:
1,5 kg porsaan niskaa tai kylkeä (omassa kokeilussa ulkofilee)
2 sipulia
1 tl fariinisokeria
1 tl Pimentoa eli savustettua paprikajauhetta
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Barbeque-kastike:

1 dl ketsuppia
2 tl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia (muutkin käy)
2 valkosipulikynttä
1 tl Pimentoa eli savustettua paprikajauhetta
(1 tl Worcestershire-kastiketta)
pieni ripaus cayennepippuria
mustapippuria

Tee näin:

1. Lohko 2 sipulia ja silppua kolmas sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi (tai soseuta se sauvasekoittimella). Laita uuni lämpenemään 150-asteiseksi.
2. Laita lohkotut sipulit uunivuokaan ja sipulisilppu kattilaan. Lisää sipulisilppuun 0,5 dl vedestä. Anna kiehua koko ajan sekoittaen niin kauan, kunnes lähes kaikki vesi on haihtunut ja imeytynyt sipulisilppuun.
3. Lisää kattilaan sipulisilpun joukkoon loput kastikkeen ainesosista, paitsi sokeri. Sekoita kunnes seos kiehuu jälleen, lisää sokeri, sekoita ja nosta pois levyltä.
4. Tee terävällä veitsellä noin 1 cm syvyiset viillot ristikoksi lihan nahkapuolelle.
5. Sekoita fariinisokeri, paprikajauhe, suola ja mustapippuri tahnaksi ja hiero se lihan pintaan. Nosta liha vuokaan sipulilohkojen päälle.
6. Lisää noin kolmasosa tekemästäsi kastikkeesta lihan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
7. Nosta liha uuniritilälle uuniin ja lisää uunivuokaan tai -pataan kansi, mikäli sinulla on sellainen (ei välttämätön). Anna lihan mehustua noin 4 tuntia. Nostele välillä padan pohjalta lientä lihan päälle etenkin jos paistat ilman kantta. Liha on valmista kun se haarukan ja veitsen avulla murenee palasiksi.

Kastike:
1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan.
2. Anna kiehua noin 15 minuuttia, tai kunnes seos on kiinteytynyt sosemaiseksi, välillä sekoittaen. 

Vinkki! Pulled pork sopii monenlaiseen käyttöön. Riko paistin rakenne sormin ja käytä sellaisenaan. Jos et jaksa itse kypsentää tuntien ajan lihaa, löytyy kaupoista varsin maukkaita puolivalmisteitakin.