Menu
A+ A A-

Viikonlopun herkkureseptit

Vähän parempaa pullaa: Itsetehdyt dallaspullat

dallaspullaVähän parempaa pullaa. Tätä kannattaa kokeilla, sillä maku on aivan älyttömän hyvä. Täyteläinen, pehmeä, hyvän tuoksuinen - täydellinen vaniljantuoksuinen pulla. Täytä koti pullan tuoksulla!

Tarvitset
1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
3 dl reilusti huoneenlämpöistä maitoa 
1 dl hienoa sokeria
1 tl suolaa 
n. 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita 

Täytteen ainekset:
150 g voita 
200 g vaniljarahkaa
0,5 dl siirappia 
1 ps vaniljakastikeaineksia 
1 rkl vaniljasokeria 
lisäksi voiteluun kananmuna

1. Liota hiiva n. 37 asteiseen maitoon. Mikäli käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen sekaan.
2. Lisää sokeri, suola, sulatettu voi sekä vehnäjauhot.
3. Anna taikinan kohota lämpöisessä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.
4. Sulata täytteeseen tarkoitettu voi ja lisää muut ainekset hyvin sekoittaen.
5. Kauli kohonnut pullataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä 3/4 osaa täytteestä levylle.
6. Kääri levy rullalle ja leikkaa taikinapötköstä parin sentin paksuisia viipaleita eli yhteensä 18-20 kpl.
7. Nosta pullaviipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota lämpöisessä paikassa liinan alla pullia vielä noin 10 minuuttia.
8. Riko kananmuna lasiin ja vatkaa esim. haarukalla sen rakenne rikki. Voitele pullat munalla ja lisää lopuksi loput täytteestä pullien päälle.
9. Paista dallaspullia 225-asteisessa uunissa noin 13 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja keveitä.

Terveellinen välipala: suklaapallot

terveelliset suklaapallotParin, kolmen tunnin liotuksen jälkeen sekoita kaikki ainekset keskenään, pyörittele palloiksi ja herkku on valmis. Parhaimmillaan ne ovat viilentyneinä, pakastimesta otettuina. Maku on suklaisen hedelmäinen. Jos haluat voimakkaamman suklaamaun, käytä reseptissä ilmoitettu maksimimäärä kaakaojauhetta.

Tarvitset:
1,5 dl manteleita (ylijääneet mantelilastut ja -jauhotkin voi käyttää tähän)
1,5 dl kuivattuja marjoja (sekoitus eri marjoja tai esim. terveellistä kirpakkaa goijia)
10 kivetöntä taatelia (myydään hedelmäosastolla rasiaan pakattuna)
3-5 rkl tummaa kaakaojauhetta tai raastettua tummaa suklaata
1 tl vanilliinia
(0,5 dl kookosöljyä)
(kookoshiutaleita tai kaakaojauhetta)

Tee näin:
1. Liota manteleita ja marjoja vedessä 2-3 tuntia. Kaada liotinvesi pois.
2. Sekoita kaikki ainekset mikserillä ja kookosöljyä tarvittaessa (ei välttämätön) jos massasta ei muuten saa muotoiltua kiinteitä palloja.
3. Pyörittele tasakokoisia palloja ja kierittele halutessasi kookoshiutaleissa tai kaakaojauheessa.

Itsetehtyä suklaata ja mansikoita

itsetehty suklaa kookoksestaSuklaata voi tehdä itse, ja jopa hieman terveellisemmin ja aivan hetkessä. Kokeile tätä reseptiä esimerkiksi mansikoiden ja maidon kanssa, mutta samalla reseptillä voit koristella keksejä, jäätelöannoksia ja ties mitä. Kun suklaamassa jäähtyy, se kovettuu, mutta on pehmeänäkin ihanaa, kuten kuvan mansikoita ja maitoa -välipalassa.

Tarvitset:
2 rkl kookosöljyä
2 rkl kaakaota (mieluiten tummaa, esim. VanHouten tai raakakaakaota)
vajaa ruokalusikallinen hunajaa
(maapähkinätahnaa)

Tee näin:
1. Sekoita kaikki ainekset. Käytä hunajaa varovasti, välillä maistellen. Sen määrällä voit määritellä suklaan makeuden.
2. Tarjoile.

Kesäkurpitsa rotolinit

Kesakurpitsa rotolinitMieleeni oli jäänyt eräs resepti, jossa tehtiin rotolineja eli kääryleitä sekoittaen ainesosia kuin surf & turfissa - tämän sisältämättä kuitenkaan kalaa. Tässä oma versioni. Perjantai-illan tarjoamisena grillattujen maissien kanssa ne maistuivat kaikille - olivat kuulemma jopa paras tarjoamistani ruoista. Kaikille tosin olisi maistunut toinenkin, vaikka nälkä lähti tälläkin.
Joten ei kun rullaamaan vaan ja versioimaan omia rotolineja. 

Tarvitset:
4 pekoniviipaletta
1 broilerfilee
2 mausteista makkaraa, esim. chorizoa tai bratwurstia (itse käytin chorizoa)
kesäkurpitsaa
aurinkokuivattua tomaattia
tuoreita yrttejä, esim. salviaa ja timjamia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
4 grillitikkua

Tee näin:
1. Viipaloi broilerfilee pituussuunnassa ja keitä 2 minuuttia miedosti suolatussa vedessä. Mausta mustapippurilla.
2. Siivuta 4-8 kesäkurpitsaviipaletta juustohöylällä. Hieman paksummatkin viipaleet varmaan onnistuvat, sillä kesäkurpitsaviipaleet huuhdotaan ja myös keitetään sen jälkeen 2 minuuttia miedosti suolatussa vedessä. Anna jäähtyä.
3. Levitä pekoniviipaleet työtasolle ja levitä kesäkurpitsaviipaleet niiden päälle. Lisää hyvin ohuesti oliiviöljyä, tuoreyrttisilppua, mustapippuria ja halutessasi kevyesti vielä suolaa. 
kesakurpitsa rotolini työvaihe4. Lisää pekoniviipaleen toiseen päähän poikittain pala makkaraa, hieman esikypsennettyä broileria sekä suikaleet aurinkokuivattua tomaattia. (kts. kuva)
5. Rullaa rotolinit tiiviiksi rullaksi ja kiinnitä ne grillitikuilla.
6. Grillaa (tai kypsennä 200 asteisessa uunissa) noin 8 minuuttia kummaltakin puolelta. Samalla voit kypsentää maissit, jotka sopivat mainiosti rotollinien kanssa. Grillaa myös muutama sitruunaviipale ja tarjoa annoksen kanssa.

Grillilohi, joka onnistuu uunissakin

kuva-102Kirjolohifilee, tai oikeastaan mikä tahansa ruodoton filee sopii valmistettavaksi näin.

Ruodottomana ja nahattomana se sopii kalaruokien epäilijöillekin. Tosin herkuttelijat grillaavat nahan rapsakaksi ja lisäävät ne annokseen. 

Seuraksi sopii perunat, perunamuusi tai salaatti, tai tarjoile saaristolais- tai ruisleivän päällä iltapalana.

Tarvitset:
1 kalafilee
suolaa
mustapippuria
creme fraichea, kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
sipulinvarsia tai purjoa

Tee näin:
1. Aseta suolattu ja pippuroitu kalafilee nahkapuoli ylöspäin leivinpaperilla peitettyyn astiaan.
2. Grillaa niin kauan kunnes nahka irtoaa helposti.
3. Lisää päälle vielä varovasti suolaa sekä maun mukaan mustapippurirouhetta.
4. Lisää 2-4 ruokalusikallista creme fraichea (kuvan kalaan lisättiin vähärasvaista turkkilaista jogurttia ja hieman reilummin. Lisää päälle sipuli- tai purjosilppu.

Tätä kokeilimme: Jamie Oliverin festariruoka savulohta ämpärissä

Savulohi 2Savustamisen salat avautuvat hetkessä, kun kokeilee tätä superhelppoa ohjetta. Täytyy sanoa, että epäily onnistumisesta säästyi aivan viime minuuteille asti. Mutta, kun olin maistanut ensimmäisen suupalan - olin vakuuttunut. Ihanan mehukasta ja sopivasti, vain aavistuksen savun makua mukana. Kokeilkaa tätä kesäretkellä, hupia riittää.

Nauti kala esimerkiksi sormiruokana salaatin ja fetajuuston kanssa.

Savulohi1Tarvitset:
1 pala lohifileetä tai esim. kokonainen filee puolitettuna (myös kalafileet sopivat)
suolaa
1 luomusitruuna
Kypsentämiseen: hiiltä, metallisanko, grillitikkuja tai pala metalliverkkoa, pyyheliina, puulastuja.

Tee näin:
1. Valmista hiilet joko nuotiota polttamalla tai valmiita hiiliä käyttämällä.
2. Pistele naulalla muutama ilmareikä ämpärin pohjaan.
3. Laita noin 10 cm kerros hiiliä ämpärin pohjalle (valmiit hiilet voi kuumentaa valmiiksi ämpärissä). Malta odottaa kunnes hiilet ovat aivan valmiita. Lisää niiden päälle kourallinen puulastuja (esim. kaupasta saatavia savustuslastuja tai vuole lepästä, kirsikka- tai omenapuusta puulastuja). Voit lisätä myös pienen pätkän katajan oksaa mukaan antamaan makua.
Savulohi 34. Asettele grillitikut tasaisin välein ämpärin päälle.
5. Mausta kala lihapuolelta runsaalla suolalla ja raasta sitruunan keltainen kuori kalan pintaan.
6. Nosta kalafilee nahkapuoli ylöspäin ämpärin päälle.
7. Peitä kala märällä pyyhkeellä.
8. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes nahka irtoaa helposti kalasta.


Jamie Oliverin meksikolainen brunssi

Jamie Oliver meksikolainen brunssiKokeilimme Jamien brunssireseptiä saariretkellä - ja hyvää tuli! Tätä tullaan tekemään myös kotioloissa.

Ajoimme Tove Janssonin Klovharun-saaresta vielä etelään pienelle kallioluodolle ja teimme oman version Jamie Oliverin brunssireseptistä.

Makua on vaikea kuvailla, sillä se on aivan omansa; huikea. Viiden hengen porukalle maistui ihan jokaiselle, vaikka yksi haikaili lisää lihaa, toinen chiliä. Tämän reseptin juju on kuitenkin kananmunassa ja vihanneksissa, jolloin se ei ole niin raskasta brunssitarjottavana. Illalla voisi lihaa lisätä ehkä enemmänkin.

Vaikka tarveaineiden lista näyttää pitkältä, on ruoka todella kätevä ja helppo tehdä. Leikkuualusta vain mukaan ja pilkkomaan. Me lisäsimme valmiiksi täytettyyn tortillaan vielä lusikallisen turkkilaista jogurttia ja se sopi hyvin tasapainottamaan makumaailmaa. Käytimme mausteena vihreätä, kanariansaarilta tuliaisena tuotua mojo-maustetta ja se sopi tähän myös mainiosti. Seuraavaksi täytyy kokeilla pimentoa eli savustettua paprikaa, jolloin makumaailma on enemmän meksikolainen.

Kääretorttu mansikoillaHuikean päätöksen ruokailulle toi kahvi kääretortun, tuoreiden mansikoiden ja kermavaahdon kanssa. Ja se, että meitä tuli tervehtimään ihan oikea hylje!

Jamie Oliver meksikolainen brunssi 2Tarvitset:
1 pkt pekonia
0,5-2 chiliä maun mukaan
2 paprikaa
2 sipulia
2 tomaattia
1 prk säilöttyjä tomaatteja
4 kananmunaa
mustapippuria ja suolaa
n. 1 rkl meksikolaista maustesekoitusta, pimentoa eli savustettua paprikaa tai espanjalaista mojo-maustetta
tortillalettuja
turkkilaista jogurttia
juustoraastetta

Tee näin:
1. Pilko kaikki vihannekset. Palat saavat jäädä melko suuriksi, esimerkiksi sipulit viipaleiksi ja puolita ne. Tuoreet tomaatit jätetään kokonaisiksi viipaleiksi ja chili on hyvä silputa melko pieneksi silpuksi maun voimakkuuden takia.
2. Kuumenna pannulla 1-2 rkl öljyä ja lisää pekonisilppu. Anna paistua rapeiksi. Lisää joukkoon sipulit, paprikat ja chili.
3. Lisää mausteet.
4. Pilko tomaattisäilykkeen tomaatteja veitsellä tai haarukalla hieman pienemmiksi paloiksi ja lisää pannulle. Anna seoksen paistua välillä sekoittaen, kunnes kastike kiehuu. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää hieman vettä, sekoita ja anna kiehahtaa.
5. Lisää pinnalle tuoreet tomaattiviipaleet.
6. Kaiva jokaiselle kananmunalle kuoppa ja riko munat mahdollisimman pian (jotta kypsymisajasta tulisi kaikille sama) kuoppiin.
7. Nostele kuumaa kastiketta kananmunien päälle, jolloin ne kypsyvät kuten uppomunat.
8. Kun munat näyttävät lähes hyytyneiltä, nosta pannu grillistä, peitä pannu foliolla ja anna tekeytyä vielä noin 3 minuuttia.
9. Tarjoile tortillalettujen, turkkilaisen jogurtin ja juustoraasteen kanssa.

Näin tehdään itse aurinkokuivattuja tomaatteja

tomaatitTomaatit kannattaa kuivattaa halkaistuina tai viipaleina öljytyllä leivinpaperilla. Anna kuivua kiertoilmauunissa 50 asteessa 3-5 tuntia. Muista jättää uunin luukku raolleen.

Samalla kertaa kannattaa kuivattaa useampi uunipellillinen, mutta vaihtele välillä niiden paikkaa, jotta saat tasaisen lopputuloksen. Tomaatit voi maustaa valmiiksi timjamilla, basilikalla ja valkosipulilla.

Näitä aurinkokuivatuiksi tomaateiksi kutsuttuja makupaloja voi säilyttää sellaisenaan, mutta varminta on purkittaa ne lasipurkkiin ja kaataa hyvälaatuista öljyä niin että ne peittyvät. Mukaan kannattaa lisätä mausteeksi pari valkosipulinkynttä.

Miten marjat pakastetaan oikein?

vadelmatKaikki marjat sopivat pakastettaviksi. Parhaimman lopputuloksen saa, kun ripottelee sekaan hieman hienoa sokeria. Pakastimeen sopivat myös hieman happamat omenat. Leikkaa omena lohkoiksi ja lado kerroksittain sokerin kanssa pakastusrasiaan.

Luumut ja kirsikat kannattaa pakastaa sokeriliemessä. Puolita luumut tai kirsikat ja poista kivi. Lado pakastusrasiaan. Peitä sokeriliemellä.

Sokeriliemi pakastamiseen
0.5 litraan kiehuvaa vettä lisätään 1/4 tl askorbiinihappoa (apteekista) ja noin 2 dl sokeria. Jäähdytä liemi ennenkuin kaadat sen rasioihin. Jätä purkit sentin tai pari vajaaksi, jolloin nesteellä on laajenemisvaraa pakastuessaan. Sokeriliemen voi halutessaan myös maustaa kanelilla, vaniljasokerilla tai esimerkiksi sitruunanmehulla.

Säilö mansikat ja mustikat talteen: Näin tehdään hilloa

kesakurpitsahillo kk Arto HallakorpiHillo makeuttaa puuron, viilin ja jogurtin. Se maistuu ihanalta myös lettujen tai pannarin kanssa ja sitä voi käyttää täytekakkujen, muffinssien, pullan tai kääretortun täytteenä. Hillon aineksiksi sopivat niin marjat kuin hedelmät tai vaikka kesäkurpitsa, kuten kuvassa.
Mausta hillo haluamallasi mausteilla, mutta se sopii hyvin myös sellaisenaan. Makua antamaan voi joukkoon lisätä kanelitangon, sitruunaa tai neilikoita.

Tarvitset:
1 kg marjoja tai hedelmiä (esim. mustikka, vadelma, mansikka, puolukka, musta- ja punaherukka, karviaiset, pihlajanmarja, kirsikka, omena, luumu ja päärynä. Tai niiden sekoitus oman maun mukaan)
6 dl hienoa sokeria

Tee näin:
1. Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja anna seisoa tunnin ajan huoneenlämmössä.
2. Lämmitä seos kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Kovakuoristen marjojen (esim. herukat, puolukka ja pihlajanmarja) joukkoon kannattaa listätä 3-4 dl vettä, jolloin hilloon tulee oikea koostumus.
3. Kuori hillon pinnalta vaahto lusikallla ja heitä pois.
4. Tölkitä hillo puhtaisiin purkkeihin. Täytä purkit aivan reunaan asti, sulje kansi ja anna jäähtyä. Säilytä jää- tai viileäkaapissa.
Vinkki 1: Käyttäessäsi hillosokeria, lisätään sokeri vähitellen kuumennettuun marjaseokseen ja keitetään 10-15 minuuttia. Anna hillon jäähtyä puolisen tuntia välillä sekoittaen, kuori vaahto ja tölkitä.

Kuva: Kotimaiset kasvikset ry / Arto Hallakorpi

Jäätelöversio kuuluisasta Pavlova-kakusta

marengitPavlova-kakku on marenkilevyistä, pehmeästä sisuksesta ja hedelmistä koostuva kakku, joka on nimetty balettitanssija Anna Pavlovan mukaan. Uudenlaisen ja raikkaamman Pavlovan saat, kun yhdistät vaniljajäätelöön tuoreita mansikoita, vadelmia ja mustikoita sekä näitä marenkeja. Nopeaa, helppoa ja herkullista!

Tarvitset:
3 valkuaista
175 g hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
(halutessasi hieman elintarvikeväriä tai kaakaojauhetta)

Tee näin:

1. Lisää valkuaiset ja sokeri teräskulhoon tai -kattilaan.
2. Kuumenna toisessa kattilassa vesi kiehuvaksi ja nosta valkuais-sokeriseosta sisältävä kattila kuumennetun kattilan päälle. Sekoita seosta, kunnes se on kuumaa ja sokeri täysin sulanutta.
3. Ota marenkiastia pois lämmöstä ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos on tahmeaa, kiiltävää ja kuohkeata. Lisää vanilliinisokeri ja vatkaa vielä hetki.
4. Pursota marenkiseoksesta haluamasi muotoisia keksejä leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
5. Paista 150 asteessa noin 45 min, pieniä marenkeja hieman vähemmän aikaa. Sammuta uuni ja jätä uunin luukku raolleen. Anna marenkien kuivua kunnes uuni on jäähtynyt.

Leivos kuin unelma: marenkibrowniesleivokset

marenkibrownies1Upeita leivonnaisia syntyy kerralla isommallekin joukolle. Upean näköisissä leivonnaisissa on ihana suutuntuma - ja tietysti maku. Ulkonäön puolesta tämä sopii parempiinkin juhliin. Jos tarvitset leivonnaisia isommalle joukolle osana juhlatarjoilua, leikkaa leivonnaisista coctailpalan kokoisia. Taattu suosikki!

Tarvitset brownies-leivoksiin:
150 g voita tai margariinia
3 dl ruokokidesokeria tai tummaa muscovadosokeria
4 munaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
75 g tummaa suklaata rouhittuna

Tarvitset marenkeihin:
3 valkuaista
175 g hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria

Tee näin:
1. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten.
3. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää siivilän avulla seokseen. Lisää suklaarouhe.
4. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun noin 20 x 30 cm:n kokoiseen vuokaan.
5. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 20 min. Siirrä brownieslevy leivinpapereineen ritilälle jäähtymään.

6. Aloita marenkien valmistus. Lisää valkuaiset ja sokeri teräskulhoon tai -kattilaan.
marenkibrownies27. Kuumenna toisessa kattilassa vesi kiehuvaksi ja nosta valkuais-sokeriseosta sisältävä kattila kuumennetun kattilan päälle. Sekoita seosta, kunnes se on kuumaa ja sokeri täysin sulanutta. 
8. Ota marenkiastia pois lämmöstä ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos on tahmeaa, kiiltävää ja kuohkeata. Lisää vanilliinisokeri ja vatkaa vielä hetki.
9. Levitä marenki leivinpaperille samankokoiseksi levyksi kuin brownieslevy (20 x 30 cm).
10. Paista 150 asteessa noin 45 min. Sammuta uuni ja jätä uunin luukku raolleen. Anna marenkien kuivua kunnes uuni on jäähtynyt.

11. Viimeinen silaus alkaa. Kun sekä brownies- että marenkilevyt ovat jäähtyneet, lisää marenkilevy varovasti brownieslevyn päälle. Leikkaa helposti annosteltavan kokoisiksi neliöiksi.

Itsetehdyt fixatut twix-suklaapatukat

twixKeskustelupalstoilla puhuttaneet itsetehdyt twix-patukat oli pakko kokeilla ja samalla fixailtiin hieman resepteistä uusi versio. Kuvan patukoissa on käytetty 24 x 34 cm vuokaa, jolloin pohja jäi ohuehkoksi. Reseptin keksipohjan massa muutettiin kaksinkertaiseksi, jolloin patukoiden kolmen makukerroksien maut ovat ehkä paremmassa suhteessa.

Tarvitset:
Pohjaan
200 g voita tai margariinia
6 rkl sokeria
280 g vehnäjauhoja

Täytteeseen
125 g voita tai margariinia
80 g fariinisokeria
2 rkl hunajaa
1 tölkki kondensoitua maitoa (400 g, löytyy säilykehyllystä)
1 rkl vanilliinisokeria
ripaus suolaa

Kuorrutukseen
200 g suklaata (vaaleata tai tummaa, kuvan patukoissa käytetty Fazerin sinistä)
Halutessasi suolapähkinämurskaa

1. Sekoita huoneenlämpöinen margariini tai voi sekä sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella ja lisää jauhot.
2. Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Ripottele vuoan pohjalle kevyesti vehnäjauhoja ja painele taikina tiiviiksi vuoan pohjalle. Paista uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes se on saanut hieman väriä.
3. Laita kattilaan margariini tai voi, fariinisokeri ja hunaja. Sekoita ja anna kuumentua, kunnes seos on tasainen. Anna kiehua hiljalleen noin 7 minuuttia.
4. Nosta kattila pois levyltä. Sekoita maitotölkkiä ravistaen, avaa ja sekoita kattilassa olevan seoksen joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää vanilliinisokeri ja suola.
5. Kaada karamelliseos tasaiseksi kerrokseksi vuoassa olevan keksipohjan päälle ja laita uuniin 20 minuutiksi. Jäähdytä.
6. Kiehauta kattilassa hieman vettä ja nosta pienempi kattila sen päälle. Paloittele suklaa päällimmäiseen kattilaan ja sulata koko ajan samalla sekoittaen. Nosta kattila pois liedeltä ja kaada suklaa päällimmäiseksi kerrokseksi vuokaan. Jos haluat hieman suolaisuutta suolapähkinämurskalla, ripottele ne suklaan pintaan, kun suklaa on vielä pehmoista.
7. Kun suklaa on jähmettynyt, leikkaa levy terävällä veitsellä haluamasi muotoisiksi paloiksi tai painele siitä konvehteja pienellä kakkumuotilla ja käytä loput murskeena esimerkiksi jäätelöannoksen päällä. 

Korvapuustit

KorvapuustitItsetehdyt korvapuustit ja kuppi kahvia tai kylmää maitoa. Siitä ei herkutteluhetki parane.

Leipäkoneella tai yleiskoneella sekoitettuna taikinasta tulee kuohkeaa varmemmin. Leipäkonetta käyttäessä voi taikinan antaa nousta koneessa ja katkaista virta esimerkiksi irroittamalla johdon seinästä ennenkuin kone aloittaa paistamisvaiheen. Yleensä kone on tässä vaiheessa noin 10 minuutissa. Todella kätevää ja helppoa!

Tarvitset:
2 1/2 dl kädenlämpöistä maitoa
50 g pehmeää margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa

Täytteeseen: voita, kanelia ja sokeria
(1 kananmuna voitelemiseen, raesokeria)

Tee näin:
1. Mittaa aineet tarvikelistassa luetellussa järjestyksessä kulhoon tai leipäkoneeseen ja sekoita taikina kimmoisaksi.
2. Sekoita voimakkaasti jos teet pullaa käsin, jotta pullaan saadaan hyvä sitko.
3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peiteltynä.
4. Kun taikina on noussut 15-30 minuuttia ja kohonnut pulleaksi, kauli taikina levyksi, sivele levylle ohuesti voita ja ripottele päälle tasainen kerros sokeria ja kanelia. Kääri rullalle ja leikkaa pieniksi korvapuusteiksi.
5. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna pullien kohota sillä välin uunipellillä liinalla peitettynä.
6. Riko kananmuna lasiin, sekoita kananmunan rakenne rikki haarukalla ja sivele munaseosta pullien pinnalle. Voit ripotella vielä raesokeria koristeeksi.
7. Paista noin 10-15 minuuttia.

 

Itsetehdyt herkulliset laskiaispullat

LaskiaispullaNäistä pullista syntyy maan parhaat laskiaispullat. Yleiskoneella sekoitettuna taikinasta tulee kuohkeaa varmemmin, tai jos omistat leipäkoneen, sopii se tämän taikinan tekemiseen loistavasti.

Leipäkonetta käyttäessä voi taikinan antaa nousta koneessa ja katkaista virta esimerkiksi irroittamalla johdon seinästä ennenkuin kone aloittaa paistamisvaiheen. Yleensä kone on tässä vaiheessa noin 10 minuutissa. Todella kätevää ja helppoa!

Taikinasta saa reilun uunipellillisen pullaa, juuri sopivasti jotta kaikki tulee syötyä tuoreena.

Tarvitset:
2 1/2 dl kädenlämpöistä maitoa (tai 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä ja 1 1/2 dl maitojauhetta)
50 g pehmeää margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa
(1 kananmuna voitelemiseen, raesokeria)

Tee näin:
1. Mittaa aineet tarvikelistassa luetellussa järjestyksessä kulhoon tai leipäkoneeseen.
2. Sekoita voimakkaasti jos teet pullaa käsin, jotta pullaan saadaan hyvä sitko.
3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peiteltynä.
4. Kun taikina on noussut 15-30 minuuttia pulleaksi, leivo siitä haluamiasi leivonnaisia. Pyörittele pikkupullia tai kauli taikina levyksi, sivele levylle ohuesti voita ja ripottele sille sokeria ja kanelia. Kääri rullalle ja leikkaa pieniksi korvapuusteiksi.
5. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna pullien kohota sillä välin uunipellillä liinalla peitettynä.
6. Jos haluat voidella pulliin kiiltävän pinnan kananmunalla. Riko muna lasiin, sekoita haarukalla kananmunan rakenne rikki ja sivele munaseosta pullien pinnalle. Voit ripotella vielä raesokeria koristeeksi.
7. Paista noin 10-15 minuuttia ja anna jäähtyä leivinliinan alla.
8. Tee kermavaahto (ohje löytyy täältä).
9. Leikkaa pullista yläosa irti terävällä veitsellä ja poista alaosasta osa pullan sisustasta niin, että siihen syntyy pieni kuoppa.
10. Lisää kuoppaan lusikallinen vadelma- tai mansikkahilloa. Marsipaanista pitävät lisäävät nokareen maidolla notkistettua marsipaania. Lisää täytteen päälle vielä iso lusikallinen kermavaahtoa ja laita pullan yläosa sen päälle.

Pariisilainen klassikko: Croque-monsieur, -madame ja -provencal

Croque monsieurRanskalainen klassikkoleipä croque-monsieur on tuttu näky pariisilaiskahviloiden ruokalistoilla. Kun päälle lisätään paistettu kananmuna, on kyse croque-madamesta. Kasvisruokailijalle tarjolla on myös croque-provencal, jossa kinkku on korvattu tomaattiviipaleilla. 

Me teimme pikaversion tästä klassikosta, alla myös perinteisen reseptin niksit. Juustoksi valittiin emmental-mozzarella -juustoraaste, joka toimi oikein hyvin. Ranskalaisen sinapin korvasi tällä kertaa kaapista löytynyt Ahvenanmaalainen kotisinappi.

Tarvitset yhtä annosta varten:
2 viipaletta vaaleata leipää
voita
kinkkua
juustoa (perinteisesti gruyere-juusto, mutta edullisempi hyvin sulava juusto käy myös)
ranskalaista sinappia
kananmuna (jos teet croque-madamen)

Tee näin:

1. Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Leikkaa leivistä kuoret pois ja voitele niiden toinen puoli.
2. Asettele leipäviipaleet uunipellille voideltu puoli ylöspäin ja paista noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
3. Käännä viipaleet voitelematon puoli ylöspäin ja lisää niiden pintaan ohuelti sinappia. Lisää toiselle leivälle juustoa ja toiselle kinkkua. Paista uunissa vielä 5 minuuttia.
4. Yhdistä leivät (juusto- ja kinkku-puoli yhteenpainettuina).
5. Aseta leipä vielä kerran uunipellille, lisää sen päälle juusto ja paista uunissa 5 minuuttia.

Aidoimmillaan croque-monsieur on bechamel-kastikkeen kanssa tarjoiltuna. 

Tee näin:

1. Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Leikkaa leivistä kuoret pois.
2. Sulata paistinpannulla 50 grammaa voita ja voitele voisulalla leipien toinen puoli. Tee bechamel-kastike lisäämällä loppuun voisulaan 1 rkl vehnäjauhoja, sekoita ja anna kiehua noin 1 minuutti. Lisää vähitellen kaatamalla 1 dl maitoa koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti välillä sekoittaen, kunnes kastike sakeentuu. Poista paistinpannu levyltä ja lisää 30 g juustoa ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Lisää hieman muskottipähkinää.
3. Asettele leipäviipaleet uunipellille voideltu puoli ylöspäin ja paista noin 5 minuuttia.
4. 3. Käännä viipaleet voitelematon puoli ylöspäin ja lisää niiden pintaan ohuelti sinappia. Lisää toiselle leivälle juustoa ja toiselle kinkkua. Paista uunissa vielä 5 minuuttia.
4. Yhdistä leivät (juusto- ja kinkku-puoli yhteenpainettuina).
5. Aseta leipä uunipellille ja kaada sen pinnalle bechamel-kastiketta. Paista kunnes kastikkeen pinta on  saanut kauniin kultaisen sävyn.

Vinkki! Klassikkoleivästä on tarjolla myös todella meheviä versioita. Niissä on leivän sisällekin lisätty bechamel-kastiketta.