Menu
A+ A A-

Viikonlopun herkkureseptit

Chocolate marshmallow candies - Vaahtokarkkiunelmat

Chocolate marshmallow candies - VaahtokarkkiunelmatNäistä ei itsetehdyt karkit enää helpommin tehtäviksi voi muuttua. Osta vaahtokarkkeja, sulata suklaata ja dippaa. Juju on reilussa valikoimassa erilaisia päällisiä.

Tarvitset:

Vaahtokarkkeja
suklaata (esim. taloussuklaa tai leivontasuklaa)
nompparelleja, kookoshiutaleita...
grillitikkuja (puiset kertakäyttöiset sopivat hyvin)

Tee näin:

1. Paloittele suklaa pieneen kattilaan. Ota suurempi kattila, täytä 1/3 osa siitä vedellä ja aseta pienempi kattila vesihauteeseen eli isompaan kattilaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sekoita suklaata puukauhalla niin kauan, kunnes se on sulanut kastikkeeksi.

2. Pistele vaahtokarkit grillitikkuihin. Jos käytät puisia tikkuja, voi ne katkaista hieman lyhyemmiksi ja etenkin jos on pieniä vieraita tulossa, poista niiden terävä pää saksilla tai terävällä veitsellä.

3. Täytä esimerkiksi läpinäkyvä lasipurkki merisuolalla tai sokerilla. Pistele valmiit karkit purkkiin pystyyn. Tällaisesta purkista saa kivan tarjoiluastian, kun kiedot sen ympärille vielä kattaukseen sopivan nauhan.

4. Dippaa vaahtokarkit sulaan suklaaseen siten, että vaahtokarkkia jää tyvestä vielä näkyviin.

5. Ripottele pinnalle haluamaasi koristetta.

 

Näyttävä ja nopea - mätiä, munia ja sipulia

Keitetyt kananmunapuolikkaat mätinokareella, pieni tillinoksa koristeena. Tämän yksinkertaisempaa ja herkullisempaa coktailpalaa saa etsiä. Kokeile myös juhlaillallisen alkuruokana tai joulupöydän alkuruokien juhlistajana. Toinen versio on syödä mätiä paahtoleivän kanssa, siitä syntyy kokonainen illan menu. Alla kummankin ohje.

MÄTIVENEIDEN OHJE

Tarvitset:

Kananmunia
Mätiä (esim. kirjolohen tai siian mätiä)
Tilliä

Tee näin:

1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 8 minuuttia, siirrä kattila kylmän vesihanan alle ja jäähdytä munia kunnolla. Jäähdyttämisen avulla irtoaa munan kuori helpommin.

2. Leikkaa kananmunat pituussuunnassa puolikkaiksi.

3. Asettele kananmunapuolikkaat kauniille tarjoiluvadille, lisää niiden päälle noin vajaa ruokalusikallinen mätiä sekä pieni tillin oksa. Tarjoile.

Vinkki! Tarjoile mätiveneet vasta viime hetkellä jääkaappikylmänä.

 

MÄTILEIPIEN OHJE

Tarvitset:

Vaaleata paahtoleipää
Voita (tai margariinia)
Mätiä (esim. kirjolohen tai siian mätiä)
creme fraichea tai smetanaa
iso keltainen sipuli
tilliä

Tee näin:

1. Kuori ja silppua sipuli pieniksi kuutioiksi. Mikäli sinulta löytyy kannellinen tarjoiluastia, käytä sitä, ettei sipulin tuoksu valtaa koko pöytää.

2. Laita mäti tarjoilukulhoon. Mikäli kyseessä on illanistujaiset, on kulho hyvä asetella suuremmalle vadille, jossa on jääpaloja tai -murskaa.

3. Varaa tilliä sekä creme fraiche tai smetana omiin tarjoiluastioihin.

4. Paahda pöytäseurueen kanssa paahtoleipiä, voidelkaa kevyesti voilla, lisätkää päälle lusikallinen mätiä, sipulisilppua ja päälle nokare creme fraichea tai smetanaa. Päälle koristeeksi pari pientä tillin oksaa. Herkutelkaa!

Vinkki! Mäti ei kestä säilyttämistä, mutta laita se heti ostettuasi pakastimeen ja sulata vasta 2-3 tuntia ennen tarjoamista.

Kaupan porkkanalaatikko ja muut paremmaksi

Joululaatikot hkJos teet joulun laatikot itse, on se hatunnoston arvoinen teko. Itsekin olen pariin kertaan niitä harjoitellut, pakkohan se oli kokeilla, mutta sen jälkeen käyttänyt aina kaupan laatikoita. Tosin kaikki eivät laatikoita ehkä edes arvaa ostetuiksi, jos teet niille nämä pienet parannukset.

Ohje kaupan porkkana-, lanttu- ja perunalaatikon parantamiseksi

Tee näin:

Kaupan laatikot ovat varovaisesti maustettuja ja siksi porkkana- ja perunalaatikkoon kannattaa lisätä muskottipähkinää. Lisää sitä vain veitsenkärjellinen ja maista, sillä muskotti on yllättävän voimakas mauste. Lanttulaatikkoon sopii valkopippuri ja ripaus voita, myös siirappi antaa ihanaa makeutta. Myös valkopippuria voi halutessaan lisätä.

Sekoita kulhossa, lisää laatikkomassa uunifoliolaatikoihin tai mieluiten omiin uunivuokiin. Muotoile laatikon pinta siistiksi, esimerkiksi lainekuvioksi, ripottele päälle varovaisesti korppujauhoja ja halutessasi pari nokaretta voita (voin voi hyvin jättää poiskin).

Paista laatikoita 150-175 asteessa sen verran, että pinta saa kauniin pinnan.

Muista, että laatikoita tulee usein varattua yltäkylläisesti. Jos pöydässä on paljon herkkuja, ei niitä usein oteta kuin yksi lusikallinen per annos per ruokailija.

Kuva: HK

Kinkulle ja lihalle herkullinen konjakkikastike

Tämä resepti kehitettiin vuosia sitten ja tätä kastiketta löytyy aina joulupöydästämme ja usein myös herkullisten pihvien kera ympäri vuoden. Kastikkeen tekeminen on helppoa, vaikka maun perusteella sen oletetaan olevan oikea kokin taidonnäyte. Hsss, ota tästä oma salainen reseptisi. Tästä annoksesta syntyy aika suuri annos kastiketta, puolita resepti jos syöjiä ei ole kovin monta.

Tarvitset:

2 dl purkki kastikepohja, esim. Portin demi glace
1/2 lihaliemikuutio
reilu 1 rkl kokonaisia rosepippureita (rose sopii jouluna, pihvien kastikkeen mausteeksi sopii esim. viherpippurit)
pieni loraus konjakkia
1 dl kuohukermaa
(mustapippuria)

Tee näin:

1. Keitä noin 2-3 dl vettä ja liuota siihen vajaa puolikas lihaliemikuutio.

2. Laita toiseen kattilaan demi glace -paketin sisältö ja kuumenna välillä sekoittaen. Lisää noin 2 dl lihalientä toisesta kattilasta sekä rose- tai viherpippurit.

3. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä pitkään, vähintään puoli tuntia. Anna kastikkeen redusoitua eli se kiehuessaan keittyy kasaan ja sen maku tulee intensiiviseksi. Lisää hieman lihalientä, jos kastike pääsee kuivahtamaan liikaa.

4. Lisää konjakki ja noin 1 dl kermaa. Keitä vielä noin 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen pohjaa myöten. Kiehuessa konjakin alkoholi kiehuu pois. Varo ettei kastike tässä vaiheessa kiehu yli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman mustapippuria rouheena.

5. Siirrä kauniiseen kastikekulhoon ja tarjoile lämpimänä. Kastike säilyy hyvin jääkaapissa 2-3 päivää ja se on nopea lämmittää ruokailijoita varten uudestaan. Jos tiedät heti ettei kaikki kastike mene kerralla, siirrä osa kastikkeesta heti jääkaappiin odottamaan.

Joulukinkun paisto-ohje ja konjakkikastike

Joulukinkku HKKinkun paistaminen sujuu, kun on muistanut sulattaa kinkun ajoissa, varustautunut paistomittarilla ja kinkunpaistopussilla. Kuorrutukseen tarvitaan lisäksi sinappia, korppujauhoja ja halutessa neilikoita koristeeksi.

On makuasia paistaako kinkun vanhaan tapaan yöllä vaiko vasta aattopäivänä. Mikäli paistat aattona, muista aloittaa ajoissa, jotta herkku ehtii juhlapöytään. Aattona paistettu kinkku myös säilyy pidempään, koska siltä jää yksi huoneenlämpöiseksi lämpeneminen väliin. 

Tarvitset:

luullinen tai luuton kinkku tai kinkkurulla
sinappia
korppujauhoja
neilikoita (löytyy maustehyllyköstä)

Tee näin:

1. Sulata kinkku, ohjeet löytyvät aina kinkun kyljestä tai kysy kauppiaalta.

2. Tarkista, että paistomittari toimii. Upota sen kärki kiehuvaan veteen, jos mittari näyttää n. 100 astetta, on se kunnossa.

4. Lämmitä uuni 90-120 asteen lämpöiseksi ja laita sillävälin kinkku paistopussiin, sulje pussi ja paina paistomittari pussin läpi viistosti siten, että sen kärki osuu lihan keskikohtaan.

5. Lisää laidallisen uunipellin päälle uuniritilä ja laita kinkku sen päälle silavapuoli ylöspäin.

6. Kun kinkkumittari näyttää 77 astetta, on kinkku mehukas. Mikäli haluat täysin kypsän kinkun, paista kunnes mittari näyttää 82 astetta.

7. Poista silava kinkun päältä veitsellä viiltämällä, laita se kulhossa, pellillä tai muovipussissa ulos jäähtymään. Jäähdyttyään se on valmis roskiin heitettäväksi.

8. Sivele kinkun pinta kauttaaltaan sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja.

9. Kuumenna uuni 250-asteiseksi ja paista kinkkua sen verran, että sen kuorrutepinta saa kauniin värin. Viimeistele kinkku pistelemällä siihen neilikoita tasavälein tai haluamaasi kuvioon.

Vinkki! Kinkusta valuneesta liemestä saa kastikkeen lisäämällä siihen omenasosetta ja maustamalla sinapilla ja esimerkiksi inkiväärillä. Hieman paremman kastikkeen, Ruokamenojen oman konjakkikastikkeen reseptin löydät täältä.

Kuva: HK

Herkulliset ja nopeat suklaapalat

kuva-29Herkulliset suklaapalat valmistuvat nopeasti. Mutakakkureseptiin perustuva taikina paistetaan mieluiten neliskanttisessa vuoassa, jolloin suklaakuutioita voi tehdä koko levystä. Suklaapalat voi pitää joulun herkkupöydällä pari-kolme päivääkin. Pinnan kuivahtaminen vain parantaa makeisen rakennetta.

Tarvitset:

100 g leivontamargariinia

3 dl sokeria

2 kananmunaa

1,5 dl vehnäjauhoja

4 rkl tummaa kaakaojauhetta, esim. VanHouten

1,5 tl vaniljasokeria

 

Tee näin:

1. Sulata margariini.

2. Lisää margariinin joukkoon loput ainekset ja sekoita seos tasaiseksi.

3. Voitele vuoka ja voit ripotella lisäksi pintaan korppujauhoja. Valitse neliön mallinen vuoka, jos mahdollista.

4. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.

5. Paista noin 20 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Anna jäähtyä.

6. Leikkaa tasakokoisia neliöitä, ripottele tomusokeria esimerkiksi teesiivilän läpi pinnalle lumeksi.

 

Vinkki! Kauniiseen rasiaan pakattuna näistä saa kivan viemisen tai lahjan.

Espanjalaiset tapasleivät ilmakuivatulla kinkulla

tapasleivätItalialainen parmankinkku ja espanjalainen serrano. Nämä ilmakuivatut kinkut pääsevät parhaimmilleen tässä reseptissä. Espanjalaisten ravintoloiden tarjoamien tapasleipien innoittamana halusin löytää sen täydellisen makukombinaation - tässä tulos. Sopii illanistujaisiin, pieneen nälkään - tai tapaksiksi.

Tarvitset:

vaalea patonki
oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi/1 keltasipuli (valitse näistä mieleisesi, tai kummatkin)
1-2 kypsää tomaattia
ilmakuivattua kinkkua (serrano- tai parma)

Tee näin:

1. Viipaloi patonki noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi.

2. Kuumenna paistinpannulla hieman öljyä, paista patonkiviipaleet kevyesti kullankeltaisiksi kummaltakin puolelta.

3. Kuori valkosipulinkynsi ja hankaa sitä patonkiviipaleen toiselle puolelle. Säästä osa leivistä keltasipulilla maustettaviksi. Tai tee näistä vain mieleistäsi versiota. Tässä vaiheessa ei haittaa, vaikka patongit ehtivät jäähtyä. Mikäli lisäät loput ainekset niiden vielä ollessa lämpimiä, imevät ne kuitenkin herkemmin maut myös syvälle leivän sisälle.

4. Viipaloi tomaatti ohuiksi, leipäpalojen kokoisiksi viipaleiksi. Jos teet keltasipulileipiä, tee siitä muutamia ohuita viipaleita. Lisää leivän päälle tomaattiviipale - sekä pari pientä palaa keltasipulia, jos teet keltasipulileipiä.

5. Lisää ilmakuivattu kinkku. Revi sormin leivän kokoiset palat ja lisää leipien päälle.

Lämmittävä sipulikeitto

Neljansipulinkeitto kk teppo johanssonMitä myrskyisempi ja hyisempi keli, sitä paremmalta maistuu sipulikeitto. Syyttä ei tämä ole ollut klassikko jo kauan. Maistuu myös flunssapotilaalle.

Kuvan sipulikeitto on resepti nro II. Sen vihreä väri tulee purjosta. Sipulikeitto I on ehkä perinteisempi, kullanruskeaksi haudutettu keitto.

SIPULIKEITTO I

Tarvitset:

6 keltasipulia
6 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
80 g voita
2 tähtianista
1-2 tl suolaa
tuoretta timjamia (mielellään muutama kokonainen oksa)
mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 l liha-, kana- tai kasvislientä

Tee näin:

1. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulin kynnet pieneksi silpuksi.

2. Sulata voi kattilassa ja lisää sipulisilput sekä mausteet. Kuullota miedolla lämmöllä lähes puoli tuntia, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet ja läpikuultavia, mutta älä anna niiden ruskistua.

3. Lisää valkoviini ja anna kiehua hetki.

4. Lisää liha-, kasvis- tai kanaliemi ja keitä keittoa hiljakseen noin tunti. Lisää timjami ja keitä vielä hetki. Voit halutessasi poistaa tähtianikset ja mikäli lisäsit timjamin kokonaisina oksina, poimi myös ne pois tässä vaiheessa.

5. Tarkista onko suolaa riittävästi ja lisää päälle rouhittua mustapippuria sekä uunissa valmistetut paahtoleivät, joiden päälle on sulatettu gruyére-juustoa.

 

SIPULIKEITTO II (Neljän sipulin keitto)

Tarvitset:

2 isohkoa (noin 400 g) (kepa)sipulia
4 - 5 (noin 100 g) salotti- tai ryvässipulia
1 purjo
3 valkosipulinkynttä
2 - 3 rkl rypsiöljyä (tai puolet öljyä, puolet voita)
1 rkl vehnäjauhoja
1 l vahvaa liha-, kana- tai kasvislientä
2 kokonaista neilikkaa
reilu 1 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa
2 rkl portviiniä tai madeiraa

Tee näin:

1. Kuori, puolita ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulit tilavassa, paksupohjaisessa kattilassa kuumassa öljytilkassa läpikuultaviksi ruskistamatta.

2. Ripota joukkoon jauhot ja kiehauta sekoitellen.

3. Kaada vähin erin koko ajan sekoittaen mukaan neste.

4. Lisää neilikat, timjami ja pippuria.

5. Hauduta keittoa 40 minuuttia. (Mausta portviinillä tai madeiralla ja tarkista maku.)

Vinkki! Voit tarjota lisäksi kuumassa uunissa juustoraasteella kuorrutettuja leipäviipaleita. Nosta ne kuumina keiton pinnalle suoraan lautasille.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Viikonlopun viikuna-antipasto

viikunaOletko törmännyt hedelmätiskillä jo viikunaan? Monille kuivattu viikuna on tuttu, mutta kokeile tätä makeansuolaista hedelmää myös tuoreena. Sellaisenaan sen maku on monen mielestä hieman erikoinen, mutta jos lisäät sille oikeat kaverit kylkeen, alkaa aivan uudenlaisia maku-ulottuvaisuuksia tulla esiin. Tämä antipastolautanen tuo viikonloppuun juhlaa ja sopii mainiosti tarjottavaksi esimerkiksi kuohuviinin kanssa.

Tarvitset:

tuoreita viikunoita

juustoa (oman maun mukaan esim. sinihomejuustoa, mozzarellaa tai brietä)

ilmakuivattua kinkkua

tuoretta basilikaa

(cashew-pähkinöitä)

(hunajaa)

Tee näin:

1. Kuori viikunat, mutta vain siinä tapauksessa, että niiden kuori on paksua. Leikkaa lohkoiksi.

2. Paloittele juusto suurehkoiksi suupaloiksi. Käsin lohkotut palat tuovat annokseen rustiikkia maalaistunnelmaa.

3. Valitse kaunis matala lautanen tai tarjoiluastia ja asettele viikunalohkot, juustopalat ja ilmakuivatut kinkkuviipaleet. Kieputtele puoliksi leikattuja kinkkuviipaleita annoksen päälle kauniisti tai pyöräytä niistä ruusukkeita.

4. Lisää pieniä basilikanlehtiä annoksen pinnalle sekä halutessasi hieman cashew-pähkinöitä.

5. Valuta halutessasi ohuena nauhana hieman hunajaa annokseen. Tarjoile sormiruokana tai pienten haarukoiden kanssa syötäväksi. Myös maalaisleipäpalat sopivat tämän antipastolautasen kylkeen tarjottavaksi.

Vinkki! Jos tuoreita viikunoita ei ole saatavilla, kokeile käyttää kuivattuja. Ne ovat hyvin makeita, mutta sopivat mainiosti pekoniviipaleeseen kiedottuina ja kevyesti pannulla paistettuina.

 

Sienivatruskat

Sienivatruskat kkPerinteisiä pasteijoita paljon keveämpiä ja terveellisempiä: karjalalaiset vatruskat. Voitaikinan sijasta kuori valmistetaan perunapohjaisesta taikinasta. Tässä on käytetty riisin ohella täytteenä herkkusieniä, mutta tilalle sopii hyvin myös seuraavat vaihtoehdot:

- pannulla valmistetut metsäsienet
- savu- tai uunilohi
- tonnikala purkista (paloina säilötty, ei hiutaleet)
- paistettu jauheliha, mausteena mustapippuri, suola ja oregano

Vatruskaresepti:

(16 kpl)

Tarvitset:
800 – 900 g perunoita kuorineen (noin 12 kpl)
vettä ja suolaa
1 muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Täytteeseen:

1 dl keitettyä riisiä
200 g herkkusieniä
2 rkl pullomargariinia tai voi-öljyseosta
1 muna
mustapippuria
suolaa

Voiteluun:

margariinia tai voita

Tee näin:

1. Kuori ja lohko perunat. Keitä täysin kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, valuta ja soseuta. Anna jäähtyä.

2. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää muna jäähtyneeseen, soseutettuun perunaan. Sekoita joukkoon suolaa ja vehnäjauhot. Voit sekoittaa loppuvaiheessa käsin.
Täytettä varten hienonna sienet ja paista vähässä rasvassa pannulla, kunnes kosteus on haihtunut.

3. Vatkaa munan rakenne rikki ja yhdistä muna sieniseokseen. Lisää riisit ja mausteet.

4. Leivo perunataikina pöydällä tangoksi vehnäjauhojen avulla. Leikkaa 16 osaan.

5. Taputtele taikinapalat käsin tai kauli litteiksi, paksuudeltaan noin yhden ja halkaisijaltaan noin 10 cm:n kokoisiksi pyörylöiksi suoraan leivinpaperin päälle pellille. Käytä apuna jauhoja.

6. Jaa täytettä noin ruokalusikallinen jokaiselle vatruskapohjalle. Ummista puolikuun muotoisiksi ja painele reunat kiinni haarukalla. Voit myös pistellä vatruskat haarukalla.

7. Paista 225-asteisessa uunissa 15 - 20 minuutin ajan. Voitele heti kuumina voi- tai margariinisulalla.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry, kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Sanna Peurakoski

Kurkkua sushin tapaan: kurkkuveneet

Kurkkuveneet kk Sanna PeurakoskiKokeile kurkkua uudenlaisella tavalla. Sushivaikutteita kotikeittiöön helpolla tavalla: kurkkuveneet.

24 - 30 kpl

Tarvitset:

2 kurkkua
2 dl puuroriisiä
6 dl vettä
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 tl sokeria
0,5 - 1 tl suolaa
wasabia (löytyy suuremmista elintarvikekaupoista ja etnisistä elintarvikeliikkeistä) tai piparjuuritahnaa
300 g tuoretta lohifileetä

Lisäksi:

soijakastiketta

 

Tee näin:

1. Aloita valmistamalla riisi. Huuhtele riisiä kylmän veden alla niin kauan, että huuhteluvesi ei ole enää sameaa. Lisää riisit kiehuvaan veteen. Hauduta kypsäksi (noin 15 - 20 minuuttia). Vältä liikaa sekoittamista kypsennyksen aikana. Huuhtele kypsä riisi kylmän veden alla, liian tärkkelyksen poistamiseksi. Sekoita riisiin etikka, sokeri ja suola.

2. Halkaise kurkut. Koverra siemenet pois lusikan avulla. Leikkaa kurkunpuolikkaat 4 - 5 cm:n paloiksi.

3. Poista lohifileestä ruodot ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

4. Muotoile riisistä soikeita pienen lihapullan kokoisia palloja kostutetuin käsin. Aseta jokainen pallo kurkkuveneeseen.

5. Lisää riisin päälle pienen pieni nokare wasabia tai piparjuuritahnaa.

6. Aseta päällimmäiseksi lohiviipale.

7. Tarjoa soijakastiketta pienestä, laakeasta astiasta, jotta kurkku-sushia voi kastaa kevyesti soijakastikkeeseen ja nauttia sormin syöden tai puikoilla.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry, kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Sanna Peurakoski

Vadelmarahkakakku ja juustokakku

vadelmarahkakakku kk teppo johanssonJuhlimme Facebook-sivujemme 200 tykkääjän rajan rikkoutumista ja pistimme pöydän koreaksi. Suosimme yleensä herkkuja, joissa ei ole käytetty liivatetta, mutta nyt teimme poikkeuksen. Kuohkeat herkut vaativat usein liivatteiden käytön, kuten tässäkin. Tämä oli vain niin vastustamattoman herkullisen näköinen!

Ilman liivatetta tehdyn juustokakun ohje löytyy esimerkiksi täältä, Valion sivuilta. Resepti: Rahkatäytteinen juustokakku.

(8–10 annosta)

Tarvitset:

2 munaa
1,25 dl sokeria
1,75 dl vehnäjauhoja
1 appelsiinin raastettu kuori

Täyte:

3 valkuaista
1 dl tomusokeria
300 g maitorahkaa
150 g vadelmasosetta
3 liotettua liivatetta
(voit lisätä sokeria vadelmasoseen joukkoon tarvittaessa)

Kostutus:

1 appelsiinin mehu

Tee näin:

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kevyesti sekoittaen siivilöity vehnäjauho ja raastettu appelsiinin kuori.

2. Levitä taikina leivinpaperille puolen sentin paksuiseksi levyksi ja paista 180-asteisessa uunissa noin 6 – 8 minuuttia.

3. Anna jäähtyä ja ota sopivalla muotilla kaksi kakkuvuoan kokoista levyä tai kiekkoa.

4. Vatkaa täytteen valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon maitorahka, vadelmasose ja sulatettu liivate kevyesti lastalla sekoittaen.

5. Pane kakkupohja kakkuvuokaan ja kostuta puolikkaan appelsiinin puristetulla mehulla. Kaada täyte päälle ja nosta toinen kakkupohja päälle. Kostuta lopulla appelsiinin mehulla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2 – 4 tuntia.

6. Koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi vadelmilla ja marengilla.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry, kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Mexican tomaattikastike

Tämä mausteinen tomaattikastike sopii enchiladojen ja tacojen kastikkeeksi, tai muuten mausteeksi tai dippikastikkeeksi. Kastikkeen voi tarjoilla kylmänä tai hieman lämmitettynä.

Jos teet enchilladoja, katso niiden resepti täältä

Tarvitset:

3 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

1 sipuli

5 tomaattia tai 1 purkki paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

2 tl ketsuppia

2 tl chipotletahnaa tai vähemmän jos et halua niin tulista (löytyy tacohyllystä)

1 tl oreganoa tai 1 rkl tuoretta silputtua oreganoa

1 tl sokeria

suolaa

mustapippuria

 

Tee näin:

1. Kuumenna öljy ja kuullota valkosipuli ja sipuli.

2. Lisää loput ainekset pieniksi silputtuina.

3. Keitä noin 10 minuuttia ilman kantta ja anna jäähtyä.

Arriba! Mexican Beef Enchilada

Mexican beef enchilada 1Arriba! Nyt tehdään meksikolaista kotiruokaa. Älyttömän maukasta ja uskomattoman helppo ruoka. Tätä voisi tehdä jopa parikymmenhenkiselle vierasporukalle. Käytimme valmiskastiketta enchiladojen päällä, mutta itsetehtykin onnistuu helposti. Siihen tarvitaan chipotletahnaa, jota löytyy kaupoissa tacojen lähettyviltä. Inspiraationa oli Tex mex -keittokirja, josta syntyi tällainen versio. Jauhelihan voi korvata myös pavuilla tai kanalla. Buen provecho - hyvää ruokahalua!

 

 

EnchiladaTarvitset:

n. 500 g jauhelihaa (me käytimme tavallista sika-nautaa)

2 isoa sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 pientä paprikaa

1 rkl chipotletahnaa ja/tai 1 tl chilijauhetta (toisen voi jättää poiskin, jos ei halua niin vahvaa)

2 tl kanelia

2 tl fariinisokeria

suolaa

mustapippuria

1/2-1 dl ranskankermaa tai maustamatonta jogurttia

2 dl tomaattikastiketta (katso resepti täältä tai kuvan valmiskastike)

2 dl juustoraastetta

8-13 tortillalettua

öljyä paistamiseen

echilada kasvikset

Tee näin:

1. Pilko sipulit, valkosipuli ja paprikat. Kypsennä jauhelihaa hieman ja lisää vihannesseos. Vihanneksia voi olla suurinpiirtein saman verran kuin jauhelihaa, tai jopa enemmän.

2. Lisää chipotlekastike ja/tai chilijauhe, kaneli, fariinisokeri ja suolaa sekä pippuria maun mukaan.

3. Lisää lopuksi ranskankerma tai jogurtti ja sekoita.

4. Laita 2 ruokalusikallista jauhelihaseosta tortillaletulle, kierrä rullalle ja aseta voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan saumakohta alaspäin. Tee samalla tavoin lopuille tortillaletuille.

5. Lisää tomaattikastike ja juustoraaste enchilladojen päälle.

6. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia tai kunnes juusto on saanut hieman väriä.

Itsetehtyjen tortilla-lettujen resepti löytyy täältä.

 

KLIKKAA TÄSTÄ Ruokamenojen Tejano-soittolistaan.

 

Tejano by Ruokamenot on Grooveshark

 

Itsetehdyn tomaattikastikkeen resepti löytyy täältä.

 

Vinkki: Enchiladoja voi tehdä puolivalmiiksi parin kappaleen annoksiksi ja pakastaa. Käytä ne uunissa vasta kun ovat sulaneet.Mexican beef enchilada 2

 

Suklaapallot - Choklad bollar

chokladbollarHerkullinen ja nopea herkku. Näyttävä lisä kahvipöydässä, mutta muista tuoda ne pöytään vasta viime vaiheessa, etteivät ne lämpene liikaa. Lapset sanoivat pienenä näitä ulkomuotonsa takia lihapulliksi. Suurin työ on pallojen pyörittämisessä. Näitä voi hyvin tehdä valmiiksi pakastimeen, jossa ne säilyvät pitkään - paitsi jos herkkusuut tietävät kätkön.

Tarvitset:

100 g margariinia

3 dl kaurahiutaleita

1 dl sokeria

2-3 rkl tummaa kaakaojauhetta, esim. VanHouten

1,5 tl vanilliinisokeria

Lisäksi pinnalle hienoa sokeria, kookoshiutaleita, kaakaojauhetta tai strösseleitä.

 

Tee näin:

1. Sekoita huoneenlämpöiseen margariiniin muut ainekset hyvin sekoittaen.

2. Ota ruokalusikallinen massaa ja pyöritä palloksi. Aseta pallot laakeaan astiaan tai lautaselle. Pallot voi pyöritellä lopuksi kookoshiutaleissa, kaakaojauheessa tai hienossa sokerissa.

3. Laita pakastimeen jäähtymään.

4. Kun suklaapallot ovat jäähtyneet, voit pakata ne kannelliseen rasiaan. Säilytä pakastimessa.

Mokkaruudut - Kärleks mums

MokkaruudutMokkaruudut, meillä Kärleks mums -nimellä tunnetut, ovat oikea ysäriherkku. Meillä näitä "aitoja mokkaruutuja" on tehty tällä reseptillä jo 70-luvulta asti. Tästä on syntynyt paljon variaatioita, mutta nyt pitkästä aikaa tätä reseptiä kokeillessa, ei ne toiset enää kelpaa. Tällä reseptillä syntyy pellillinen melko vikkelästi, siksi mokkaruudut ovat varmaan niin suosittuja esim. koulujen myyjäisissä.

 

 

 

Tarvitset:

2 kananmunaa

3 dl sokeria eli 2 kk (Kyllä, ennen käytettiin usein kahvikuppia mittana, 1 kk = 1,5 dl. Käytä kahvikuppia, ei -mukia.)

4,5 dl eli 3 kk vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl tummaa, esim. VanHouten kaakaota

2 tl vaniljasokeria

1,5 dl eli 1 kk maitoa

150 g leivontamargariinia

 

Päälle:

100 g leivontamargariinia

3 dl eli 2 kk tomusokeria

5 rkl kylmää kahvia

2 tl vaniljasokeria

1 rkl tummaa, esim. VanHouten kaakaota

Halutessa kookoshiutaleita pinnalle koristeeksi.

 

Tee näin:

1. Vispaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.

2. Lisää loput aineet (margariini sulatettuna).

3. Kaada voipaperilla peitetylle reunalliselle uunipellille.

4. Paista 250 asteessa 7-10 minuuttia.

5. Anne leivonnaislevyn jäähtyä. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla sen esimerkiksi avoinaisen ikkunan eteen.

6. Sulata täytteen margariini ja lisää muut aineet.

7. Kaada valmiiksi paistetun ja jäähdytetyn pohjan päälle.

8. Lisää halutessasi hieman kookoshiutaleita pinnalle ja anna täytteen jähmettyä.

9. Leikkaa reunukset pois ja loput siisteiksi neliöiksi. Keitä kahvit ja nauti!