Menu
A+ A A-

Vuoden 2008 ruoka ja leivonnainen

Karjalanliitto on valinnut Vuoden 2008 ruoaksi ruskealalainen uunipaistin Laatokan Karjalasta, lohipiirakan ja mustikkarättänän. Nämä valinnat sopivat niin kotikeittiöön kuin suuremmankin joukon tarjoiluiksi. Vuoden ruuat ovat perustaltaan tuttuja eri puolilla Karjalaa ja herättävät maukkaita makumuistoja.

Karjalan Liiton naistoimikunta päätyi tällä kertaa valinnoissaan ruokiin, jotka sopivat erityisen hyvin joukkoruokailuun ja jotka ovat monien pitäjien perinneruokalistalla. Valitut ruuat myös sopivat tarjottavaksi eri tilaisuuksista arkisesta ateriasta juhlaruokiin. Uunipaisti on lähes yhtä tunnettu kuin karjalanpiirakka. Vuoden ruuan ohje on Ruskealasta Laatokan Karjalasta.

Paistin lisukkeena tarjotaan keitinperunat, salaattia, puolukkaa tai suolakurkkua.

Lohipiirakka on kätevä ison joukon pikkulämmin. Iso pellillinen piirakkaa riittää ruokkimaan suurenkin joukon. Lohipiirakka sopii myös kahvin kanssa tarjoiltavaksi.

Mustikkarättänä tuo mieleen lapsuuden kesäiset päivät ja tuoreet mustikat. Niistä tehty uunijälkiruoka "rättänä", mustikat taikinakuoressa, oli suurta herkkua, jota suositellaan tehtäväksi tänä päivänäkin. Rättänä on edullinen ja niin maistuvainen jälkiruoka.

Uunipaisti (Ruskeala)

350 g sianlihaa
350 g naudanlihaa
350 g lampaanlihaa
2 sipulia
1 pieni lanttu
3-4 porkkanaa

Mausteeksi pippuria, suolaa ja vettä.

Pilko lihat kananmunan kokoisiksi paloiksi. Pane lihat uunivuokaan, lisää pilkotut kasvikset ja mausta. Laita osa sianlihasta päällimmäiseksi. Lisää vettä niin paljon, että ainekset melkein peittyvät. Kypsennä 180 asteessa noin 2½ - 3 tuntia.

Lohipiirakka

4 dl kypsää puuroriisiä
4 keitettyä kananmunaa murskattuna
300 g graavilohta
valkopippuria

Taikina:

2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
50-100 g voisulaa
2 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva lämpimään maitoon ja alusta. Lisää 1 ½ dl jauhoja hyvin sekoittaen. Anna taikinan kuplia 3 - 5 tuntia. Lisää suola, voisula ja loput jauhot. Alusta notkea taikina (taikinasta tulee kaksi piirakkaa). Kaulitse taikina levyksi ja nosta levy uunipellille niin, että puolet jää kanneksi.

Lisää pellille riisit, munamurska ja mausta pippurilla. Levitä lohiviipaleet täytteen päälle. Nosta reunoja täytteen päälle ja voitele ne vedellä. Käännä taikina kanneksi ja yhdistä reunat. Koristele piirakka taikinanuhoin ja pistele kuorimaveitsen kärjellä suomukuvioita pintaan.
Paista piirakka 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Mustikkarättänä

2 l mustikoita
1 dl sokeria
1 tl perunajauhoa

Sekoita ainekset ja pane uunivuokaan.

Taikina:

250 g voita sulatettuna
½ dl sokeria
4-5 dl ruisjauhoa
1 tl leivinjauhoa

Sekoita taikina pöperömäiseksi ja peitä marjat. Paista uunissa 160 asteessa noin 1 tunti.

www.karjalanliitto.fi