Menu
A+ A A-

Marttojen säästövinkki

Martat neuvovat, että itsetehty leipä kannattaa. Esimerkiksi nelihenkisen perheen hiivaleivän hinta vuodessa on itse tehtynä 90 euroa, leipäkoneella leivottuna 118 euroa ja kaupasta valmiina ostettuna 433 euroa. Vuodessa säästyy yli 300 euroa.

Hiivaleivän perusohje

  • 5 dl vettä tai maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • noin 9 dl hiivaleipäjauhoja
  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon.
  2. Murenna hiiva nesteeseen.
  3. Vatkaa taikinaan suola ja ruisjauhot.
  4. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan. Jätä taikina pehmeäksi, jolloin lopputuloskin on pehmeä. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
  5. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin kaksinkertaiseksi.
  6. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kaksi pyöreää tai pitkänomaista leipää. Nostata.
  7. Pistele kohonneet leivät haarukalla ja paista niitä uunin alaosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Lähde ja lisätietoja: www.martat.fi