Menu
A+ A A-

Mitkä tarjoukset sopivat pientalouteen?

Lue vinkit miten tarjoukset voi käyttää tehokkaasti hyväksi, vaikka myytävät erät on mitoitettu useamman hengen talouksia ajatellen.

Kaupat houkuttavat tarjouksillaan enemmän perheitä kuin pientalouksia, vaikka parannusta tähänkin asiaan on jo havaittavissa. Kananmunia, margariineja ja maitoja esimerkiksi saa jo useammassa pakkauskoossa. Mutta miten toimia muiden tuotteiden kanssa?

Kuivatuotteet, kuten makaronit, jauhot, mausteet, on helppo säilyttää ja ne ehtii käyttämäänkin ennen erääntymispäivää. Kannattaa kuitenkin kerätä tuotteita varovasti, eikä esimerkiksi jauhoja montaa eri sorttia. Muuten kaappi täyttyy niin moninaisista aineksista, ettei kaikkea yksinkertaisesti ehdi kuluttamaan. Eli harkiten erikoisuuksia. Muista tarkistaa parasta ennen -päiväyksestä ettei tarjouserä ole kohta vanhaksi menevä erä.

Säilykkeet, kuten kalasäilykkeet, tomaattimurska, oliivit ja säilykekurkut, säilyvät nekin pitkään. Erilaisia säilykkeitä voi kerätä kaappiin jo hieman suuremman erän, sillä niistä saa joko ihan kokonaisia ruokalajeja tai hyvän valikoiman aineksia, joilla saa vaihtelua ruokiin. Seuraa kuitenkin päiväyksiä tarkasti ja tee ajoissa aineksista, esimerkiksi oliiveista, salaatteja, pizzaa tai mausta niillä itse tehtyä leipää. Muista tarkistaa parasta ennen -päiväyksestä ettei tarjouserä ole kohta vanhaksi menevä erä.

Liha, kala ja kana. Irtomyynnistä eli palvelutiskiltä kannattaa pyytää täsmälleen tarvitsemasi määrä. Esimerkiksi jauhelihaa tarvitaan nelihenkisen perheen makaronilaatikkoon tai jauhelihakastikkeeseen noin 400 grammaa, yhdelle hengelle sopiva määrä olisi 100-150 g. 400 g pakkaukset ovat yleensä myös tarjoustuotteiden joukossa. Parasta on, jos suuren erän oston yhteydessä on suunnitteilla jo useampia käyttötapoja kyseiselle raaka-aineelle.

Useimpia ruokalajeja voi hyvin pakastaa kerta-annoksiksi eli kannattaa kokata koko annos ja pakastaa talteen, mikäli omistaa pakastimen. Makaroni- ja riisiruoat eivät yleensä pakastamisesta oikein pidä, niiden koostumus muuttuu vähemmän herkulliseksi melko pian. Kätevintä onkin pakastaa esimerkiksi kastikkeita, joihin voi sitten keittää tuoreeltaan riisit, pastat tai perunat.

Liha, kala ja kana sopivat kypsennettyinä hyvin myös esimerkiksi valmisvoitaikinasta tehtyihin pasteijoihin. Kauli valmiit torttutaikinalevyt ohuiksi, niin pasteijoista ei tule niin raskaita. Lisää lihan, kalan tai kanan sekaan hieman keitettyä riisiä sekä halutessasi silputtua keitettyä kananmunaa. Paista, jäähdytä ja pakasta, niin sinulla on helppo välipalavarasto ja vierasvara valmiina!

Vihannekset, hedelmät ja marjat. Valitse juuri sen verran kuin arvioit ehtiväsi syömään noin viikon aikana. Osta mielummin hieman vähemmän kuin liikaa. Aina voi käydä ostamassa lisää, mutta poisheittäminen harmittaa.

Ylimääräisistä appelsiineistä voi vielä melko kypsänäkin puristaa itselle C-vitamiinipitoisen juoman ja omenoita voi viipaloida ohuiksi siivuiksi ja kuivattaa. Omenat sopivat hyvin myös pilkottuina puuron sekaan ja niistä kuorittuina ja paloiteltuina keittää pienen sokerimäärän kanssa hyvää hilloa. Marjoista saa myös helposti hilloa tai ne sopivat sellaisenaan pakastettaviksi. Hillot ja mehut ovat hyvä pohja marjakiisselille ja hillot sopivat kakun, pullien tai kääretortun täytteeksi.

Salaatteja kannattaa ostaa valmiiksi silputtuina, sillä pussillinen pilkottuja salaatteja tulee syötyä helposti kertaheitolla salaattiannoksena. Kurkusta kannattaa pilkkoa kuutioita salaattiin jo heti ensimmäisestä päivästä alkaen, niin koko kurkku ehtii tulla syödyksi ennen sen pehmenemistä.

Vinkki! Seuraa parasta ennen -päiväyksiä tarkasti. Jos tuntuu ettet ehdi käyttämään kaikkea ajoissa, kysy jos ystävälläsi olisi niistä käyttöä. Tai järjestä hillon- tai mehunkeittotalkoot ystävien kanssa. Tai olisiko aika kutsua kaverit inventaarioillalliselle ja suunnitella ruoat ylijäämävaraston perusteella?