Menu
A+ A A-

Atsoväreistä varoitus pakkaukseen

Kuuden elintarvikevärin käyttö vaatii varoitusmerkinnän pakkauksessa heinäkuusta 2010 lähtien. Värin E-koodin jälkeen on pakkauksessa mainittava: Voi vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta.

Väreistä viisi on jo aiemmin huonoa mainetta keränneitä atsovärejä. Niiden koodit ovat E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 ja E 129. Niitä käytetään etenkin makeisissa ja juomissa.

Lue lisää: Atsoväreistä varoitus pakkaukseen

Hedelmä pelastaa koululaisen ruokailun

Suomen tulee tehdä päätös Euroopan unionin kouluhedelmäohjelmaan liittymisestä. Myönteistä päätöstä maa- ja metsätalousministeriöltä vaatii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Pekka Puska.

- Tämä on kova päätös, jolla voidaan edistää kouluruokailun terveellisyyttä. Kun pohditaan ohjelmaan liittymistä, pitää muistaa, että marjat ovat hedelmiä. Tarvitaan rahaa, että niitä voidaan tarjota kouluruokailussa enemmän. Kouluhedelmä on konkreettisesti terveyttä ja ravitsemusta tukeva hanke, ja toivomme tällaisia päätöksiä.

Lue lisää: Hedelmä pelastaa koululaisen ruokailun

Kahvinjuonti ja dementia

Kahvin juonti keski-iässä voi pienentää dementiaan ja Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä myöhemmällä iällä. Journal of Alzheimer's Disease -lehden tammikuun numerossa julkaistu suomalaistutkimus on ensimmäinen, jossa tämä yhteys on osoitettu. Tutkimus oli osa Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, ikääntyminen ja dementia (CAIDE) -tutkimushanketta.

Lue lisää: Kahvinjuonti ja dementia

Lapselle kasviksia, ei mehua

Alle kouluikäisten lasten ruokavalion haasteita ovat kasvisten, hedelmien ja kasviöljypohjaisten levitteiden käytön lisääminen sekä riittävästä D-vitamiinin saannista huolehtiminen. Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla tehdyn Lapsen ruokavalio ennen kouluikää -tutkimuksen tulosten mukaan lähes kaikki suomalaislapset aloittavat taipaleensa äidinmaidolla ja ruokavaliota täydennetään vähitellen kasvis- ja hedelmäsoseilla sekä puuroilla.

Lue lisää: Lapselle kasviksia, ei mehua

Uusi asetus lisäaineista

Elintarvikkeiden lisäaineista, aromeista ja entsyymeistä on annettu uudet Euroopan yhteisöjen asetukset, jotka tulevat voimaan 20.1.2009. Näiden lisäksi on annettu erillinen asetus näitä aineita käyttöön hyväksyttäessä noudatettavasta menettelytavasta.

Uusi lisäaineasetus korvaa nykyiset neljä lisäaineita koskevaa säädöstä, joissa olevat yksittäisten aineiden käyttöä koskevat liitteet jäävät kuitenkin voimaan.

Lue lisää: Uusi asetus lisäaineista

Haluatko ruokapiiriin?

kaali_norden_org

Kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta, vaihtoehtona voi olla ruokapiiri. Vaikka suuntaus on se, että kauppiailla on mahdollisuus ostaa yhä enemmän lähiruokaa suoraan tuottajilta, tulee suurin osa vielä keskusliikkeiden kautta. Tällaisessa ketjussa on monta ottajaa, huonoiten systeemi palvelee ruoan tuottajaa ja kuluttajaa.

Lue lisää: Haluatko ruokapiiriin?

Maksaruoka ja pienet lapset

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tehty riskinarviointi 1-, 3- ja 6-vuotiaiden suomalaislasten A-vitamiinin saannista maksaruokien välityksellä. Eviran, sosiaali- ja terveysministeriön ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan yhteispäätöksellä maksan käyttöä koskevat suositukset tarkentuvat. Tutkimus vahvistaa, että maksaa syövillä lapsilla retinoidien saanti voi ylittää turvallisen ylärajan. Kohtuullinen maksamakkaran ja maksapasteijan sekä maksalaatikon käyttö on kuitenkin turvallista.

Lue lisää: Maksaruoka ja pienet lapset

Kuluttajaneuvonta

Kuluttajaneuvontapalvelut siirtyivät kunnilta valtakunnalliseksi palveluksi vuoden 2009 alusta alkaen. Kuluttajaneuvontasivut www.kuluttajavirasto.fi/kuluttajaneuvonta neuvovat ongelmatilanteissa. Mikäli ongelmat eivät ohjeiden avulla ratkea, voi soittaa kuluttajaoikeusneuvojalle, joka avustaa ja sovittelee kuluttajan ja yrityksen välisessä riitatilanteessa.


Valtakunnallinen neuvontanumero: 071 873 1901
Numero palvelee arkisin klo 9.00-15.00. Soittaminen neuvontanumeroon maksaa normaalin paikallisverkko- tai matkapuhelun hinnan. Puhelinneuvontaa saa ruotsiksi numerossa 071 873 1902.


Kuluttajaneuvontaa saa myös sähköpostitse tai käymällä kuluttajaneuvontapisteessä. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.kuluttajavirasto.fi/kuluttajaneuvonta.


Lähde: Kuluttajavirasto

 

Joulun jätteet oikeisiin astioihin

Jouluna syntyy usein jätteitä, kuten kinkun paistorasvoja ja lahjapapereita, joiden oikea käsittely askarruttaa.

Kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin tai vessanpönttöön, koska se voi aiheuttaa tukkeumia putkistossa. Sen sijaan jähmettyneen rasvan voi viedä biojäteastiaan tai nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviiseen astiaan pakattuna myös sekajätteen joukkoon.

Lahjapaperit kuuluvat puolestaan energiajaekeräykseen tai sekajätteeseen.

Lue lisää: Joulun jätteet oikeisiin astioihin

Marttojen säästövinkki

Martat neuvovat, että itsetehty leipä kannattaa. Esimerkiksi nelihenkisen perheen hiivaleivän hinta vuodessa on itse tehtynä 90 euroa, leipäkoneella leivottuna 118 euroa ja kaupasta valmiina ostettuna 433 euroa. Vuodessa säästyy yli 300 euroa.

Hiivaleivän perusohje

Vuoden 2008 ruoka ja leivonnainen

Karjalanliitto on valinnut Vuoden 2008 ruoaksi ruskealalainen uunipaistin Laatokan Karjalasta, lohipiirakan ja mustikkarättänän. Nämä valinnat sopivat niin kotikeittiöön kuin suuremmankin joukon tarjoiluiksi. Vuoden ruuat ovat perustaltaan tuttuja eri puolilla Karjalaa ja herättävät maukkaita makumuistoja.

Karjalan Liiton naistoimikunta päätyi tällä kertaa valinnoissaan ruokiin, jotka sopivat erityisen hyvin joukkoruokailuun ja jotka ovat monien pitäjien perinneruokalistalla. Valitut ruuat myös sopivat tarjottavaksi eri tilaisuuksista arkisesta ateriasta juhlaruokiin. Uunipaisti on lähes yhtä tunnettu kuin karjalanpiirakka. Vuoden ruuan ohje on Ruskealasta Laatokan Karjalasta.

Lue lisää: Vuoden 2008 ruoka ja leivonnainen

Mitä ruoaksi huomenna?

Ruoan kulutuksen tulevaisuutta on pohdittu juuri valmistuneessa MIRHAMI 2030 -hankkeessa. Kuluttajien arkielämän ja toimintaympäristöjen muutosten tutkimuksen pohjalta laadittiin neljä skenaariota, jotka avaavat vuoden 2030 ruoan kulutusta.

1) Runsaudensarvi - hyvinvointia, makua ja nautintoa meille kaikille.

Nimensä mukaisesti skenaario kuvaa maailmaa, jossa on tarjolla monipuolisesti valinnanvaraa ruoassa, paljon terveyttä edistäviä ja laadukkaita elintarvikkeita ja elämyksiä tuottavia nautintoja. Valintojen runsaus tuottaa myös ongelmia.

2) Ekoteko - kestävää, sopeutuvaa ja vastuullista toimintaa tulevaisuuden puolesta. Ympäristötietoisuus ja vastuullisuus ovat muodostuneet toimintaa ohjaaviksi periaatteiksi erilaisin säädöksin ja ohjailukeinoin, mutta myös kuluttajien muuntuneiden asenteiden mukaisesti. Valintojen mahdollisuuksia on rajattu, arki on tasapainottelua, sopeutumista ja vaikeita valintoja erilaisten kriteerien noudattamiseksi. Toisaalta kaikkia valintoja ei jätetä yksin kuluttajalle, vaan tuotanto on kestävämpää.

3) Niukkuus ja puute - sopeutumista ja perusruokaa globalisoituvassa maailmassa.

Energiatuotanto ja ruoantuotanto on kriisiytynyt valtavien väestöpaineiden ja ilmastonmuutosten asettamien rajoitusten myötä. Ruoan kulutusta on säädelty, mutta hyvänä puolena niukkuuden ilmapiirissä on se, että ruoan arvostus kasvaa.

4) Teknoelämää - harkittuja keinoravinteita ja säädeltyjä aistinautintoja.

Teknologian läpäisemässä maailmassa koetellaan luonnollisen ja keinotekoisen välisiä rajoja. Perinteisistä raaka-aineista on korvikkeiden kyllästämillä markkinoilla tullut luksusta.

Lisätietoja: MIRHAMI-hankkeen kotisivuilta http://www.tse.fi/FI/tutkimus/yksikot/mirhami/Pages/default.aspx .

MIRHAMI-hanke toteutettiin vuosina 2006-2008 eri toimijoiden yhteistyönä. Mukana olivat Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Kuluttajatutkimuskeskus, MTT ja Finpro. Pääosin maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun rahoituksella toteutetussa hankkeessa oli lisäksi mukana yrityspartnereita elintarvikeketjun eri osista: Raisio Yhtymä elintarvikkeita jalostavasta teollisuudesta, Saarioinen Oy valmisruokien puolelta, Fazer-konserni makeis-, leivonta- ja lounaspalvelujen tuottajana, S-ryhmä kaupan alalta, Olvi juomateollisuudesta sekä YTV jätehuollon edustajana.

Lähde: Turun kauppakorkeakoulu