Logo

Terveelliset spelttisämpylät

spelttisampylatTuore leipä maistuu aina, ja terveellistäkin vielä - kyllä maistuu! Näitä sämpylöitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla.

Tarvitset:
5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
3 rkl siirappia
1 tl suolaa
8-10 dl spelttijauhoja 
4 dl speltti- tai muita hiutaleita
reilu 1/2 dl oliiviöljyä

Tee näin:
1. Mittaa kulhoon lämmin vesi, vähintään kädenlämpöisenä. Lisää siirappi, suola, lähes kaikki jauhot sekä oliiviöljy nesteen joukkoon. Sekoita taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja lisää jauhoja jos taikina tuntuu liaan pehmeältä työstää sämpylöiksi. Taikina saa kuitenkin jäädä melko pehmeäksi, koska sitä pehmeämpiä sämpylöitäkin siitä saat. 
2. Peitä kulho leivinliinalla, nosta lämpöiseen paikkaan ja anna taikinan nousta 30 minuuttia.
3. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Sämpylöistä saa tasakokoisia, kun jaat taikinan kahteen osaan, pyörität tangoksi ja leikkaa 15 osaan. Voit ripotella palojen päälle vielä jauhoja, jotta niitä on helpompi käsitellä.
4. Pyörittele jokainen pala kämmenien välissä pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Peitä sämpylät leivinliinalla ja anna nousta jälleen 30 minuuttia.
5. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 5 minuuttia. Riko lasiin kananmuna ja vatkaa sen rakenne rikki haarukalla. Voitele sämpylät munaseoksella ja jatka paistamista vielä noin 8 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita. 

Tiesitkö, että speltti- eli alkuvehnä on vanha viljalaji, johon nykyinen vehnä polveutuu. Se sisältää runsaasti kuituja sekä enemmän proteiineja kuin vehnä. (Lähde: Wikipedia)

Copyright © 2014 Ruokamenot.fi. Kaikki oikeudet pidätetään.