Menu
A+ A A-

Kevään herkku: parsa

vihre_kasvislautanen_kotimkasvKevään merkki on parsan ilmestyminen kauppoihin. Ensin tulevat ulkomaiset, mutta kotimaisiakin saa jo toukokuussa ja kausi jatkuu aina juhannukselle asti.

Parasta parsaa saavat ne, jotka voivat nostaa kasvimaalta nostetut parsat suoraan kattilaan. Mikäli parsaa on säilytettävä, kannattaa ne kietaista kosteaan pyyhkeeseen ja säilyttää jääkaapissa.

Keitetyt parsat

Valkoiset parsat kuoritaan kuorimaveitsellä ja sen tyvestä poistetaan 3-5 cm eli puumainen osa. Parsa napsahtaa usein poikki oikeasta paikasta sitä kevyesti taivuttamalla. Kuoret ja parsan tyviosat sopivat hyvin liemiaineksiksi.

Vihreää parsaa ei yleensä tarvitse kuoria, mutta poista sen tyvin samoin kuin valkoisesta parsasta.

Tarvitset:
0,5 kg parsaa
2 litraa vettä
1 rkl suolaa
2 palaa sokeria
tilkka sitruunamehua

Kiehauta vesi, lisää ainekset ja anna parsojen kiehua hiljalleen. Vihreät parsat ja ohuet valkoiset parsat kypsyvät 5-7 minuutissa, paksummat 10-15 minuutissa. Varo ylikeittämistä. Valuta kiehuneet parsat astiapyyhkeen tai talouspaperin päällä.

Parsa salaatissa

Keitä edellisen ohjeen mukaan parsoja 3-4 minuuttia. Pysäytä kypsyminen laittamalla parsat jääkylmään veteen noin minuutiksi. Valuta ja nosta jääkaappiin. Käytä salaateissa pilkottuna tai koristeena kokonaisina.

Grillattu parsa

Valele parsat kevyesti öljyssä. Grillaa noin 6-10 minuuttia kauttaaltaan välillä käännellen.

Vinkki: Parsan kumppaniksi sopii hollandaisekastike tai sitruunalla maustettu voi. Helpoiten saat valmistettua sen valmiista kastikeaineksista. Myös serrano- ja ilmakuivattu kinkku sopivat hyvin parsan makuun. Parsa sopii hyvin myös esimerkiksi tattirisoton ainekseksi.

 

Tiesitkö...

että parsan syötävä osa on oikeastaan sen maan alla oleva varren osa. Parsasatoa saadaan vasta 3-5 vuoden kuluttua parsan taimien istuttamisesta. Parsakaali ei nimestään huolimatta ole sukua parsalle.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Sanna Peurakoski

 

Evstekysely END-->