Logo

Kauraleipä, sämpyläruudut

kauraleipaTästä ei leivänteko enään voi helpottua, eikä maku juuri parantua. Tällä leivällä pelastaa monta tilannetta, jolloin tuoretta leipää ei kotoa löydy. Pidä nämä ainekset aina varalla kotona odottamassa.

 

Tarvitset:

5 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
6 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna (käytetään voiteluun, mutta onnistuu ilmankin)

Tee näin:

1. Sekoita +42 asteiseen (reilusti lämmin) veteen kaurahiutaleet, kuivahiiva, sokeri, suola ja öljy. Sekoita hyvin.

2. Lisääjauhot ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla tai -lastalla taikina tasaiseksi. Käsin ei tätä taikinaa tarvitse sekoittaa.

3. Laita reunalliselle uunipellille (n. 30 x 35 cm) leivinpaperi ja kaada taikina pellille.

4. Ripottele taikinan päälle tarvittaessa hieman jauhoja, jos taikina tarttuu liiaksi käsiin. Taputtele taikina tasaiseksi levyksi. Anna kohota puolisen tuntia.

5. Leikkaa levy neliöksi taikinarullalla tai veitsellä ja ripottele halutessasi hieman kaurahiutaleita pinnalle.

6. Riko kananmuna lasiin ja vatkaa sen rakenne rikki haarukalla. Sivele leivän pinta kananmunaseoksella.

7. Paista 225 asteisessa uunissa, keskitasolla, noin 15-20 minuuttia.

Vinkki! Jos käytössä on esimerkiksi uuniritilä, kannattaa leipä siirtää leivinpaperilta sen päälle jäähtymään. Päälle leivinliina. Jos leivän antaa jäähtyä pellillä, kertyy sen pohjalle helposti kosteutta.

Copyright © 2014 Ruokamenot.fi. Kaikki oikeudet pidätetään.