Menu
A+ A A-

Sämpylöitä ilman hiivaa, leivinjauheella tehtynä

thumb kuva-46Hiiva loppu ja jotain syötävää pitäisi tehdä? Kokeile näitä hiivattomia, leivinjauheella nostatettuja ja pikavauhtia valmistuvia sämpylöitä. Kuvan sämpylöissä käytimme vehnäjauhoja ja speltti täysjyvähauhoja. Hyvää tuli!

Eikä haittaa vaikka kananmunia ei kaapista löydy, niillä saa aikaan kauniin kiillon, mutta makuun ne eivät vaikuta.

Tarvitset (8-10 sämpylää):
5 dl vehnäjauhoa
2 dl graham- tai täysjyväjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa (tai siirappia)
2,5 dl maitoa (tai 2,5 dl vettä)
0,5 dl oliiviöljyä
1 muna voitelemiseen

Tee näin:
1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Sekoita kuiva-ainekseet keskenään kulhossa.
3. Lisää maito tai vesi ja siirappi, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Pyörittele jauhotetuilla käsillä taikinasta sämpylöitä. Taikinan käsittelyä helpottaa myös, jos ripottelet kevyesti vehnäjauhoja taikinan päälle ja sen jälkeen lohkaiset siitä sämpylään taikinan. Laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
5. Riko kananmuna kuppiin ja sekoita sen rakenne tasaiseksi pullasudilla tai haarukalla. Voitele sämpylät kananmunalla ja koristele halutessasi kaurahiutaleilla tai unikonsiemenillä.
6. Laita sämpylät heti paistumaan, sillä leivinjauheella sekoitettua taikinaa ei nostateta, kuten hiivaa sisältäviä taikinoita. Paista 15-20 minuuttia, tai kunnes sämpylöiden pinta on kauniin kullanruskea.
7. Siirrä sämpylät leivinpaperin kera uuniritilälle jäähtymään ja peitä leivinliinalla.

Vinkki! Pakasta ylijääneet kuivahiivat omassa pussissaan, pussi klemmarilla suljettuna. Nämä ylijääneet hiivat ovat hyvä löytö, kun leipomisinto iskee. Tässä reseptissä on käytetty leivinjauhetta, joka säilyy maustekaapissa pitkään.