Menu
A+ A A-

Arjen nopeat reseptit

Tacotorstai: nopeasti valmistuva herkkuillallinen

tacotTacopaketti on hyvä pitää kaapissa odottamassa sitä päivää, kun ei tiedä mitä ruokaa tekisi - eikä oikein jaksaisi ruoanlaittoon ryhtyäkään. Tämä ruokalaji valmistuu porukassa tekemällä: yksi kuutioi, toinen paistaa, kolmas kattaa...

Tarvitset:
Taco dinner -paketin (sisältää tacokuoria, jauhelihan kuivamausteseoksen ja tacokastikkeen)
salaattia
kurkkua
tomaattia
jauhelihaa
juustoraastetta
maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä

Tee näin:
1. Paista jauheliha kuivamaustepussin ohjeiden mukaan.
2. Kuutioi kurkku ja tomaatit.
3. Nosta muut ainekset pöytään.
4. Syö ja nauti.

Näin pakastetaan kirsikat, omenat ja luumut

Vaalea omenatorttu isoKirsikat ja luumut ovat nyt parhaimmillaan ja omenat ovat nekin pian valmiita. Sokerin kanssa pakastetut omenat sopivat piirakoihin, torttuihin ja jälkiruokiin. Omenalohkot levitetään piirakan päälle vielä vähän kylmän kohmeisina.

Kokonaiset tai puolikkaat kirsikat ja puolikkaat tai viipaloidut luumut kannattaa pakastaa sokeriliemessä (ohje alla). Myös omenalohkoja voi pakastaa sokeriliemeen.

Tarvitset:
1 l vettä
0,5 tl askorbiinihappoa
2-5 dl sokeria
mausteeksi sopii: kaneli, kardemumma, sitruunanmehu tai -kuori, vanilja..


Tee näin:
1. Kiehauta vesi.
2. Lisää sokeri ja askorbiinihappo. Mausta halutessasi jollakin mausteella ja anna liemen jäähtyä.
3. Kaada hedelmien päälle. Jätä tilaa pakkaukseen 10 % nesteen laajenemiselle.
4. Pakasta.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry, kuva Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

 

 

Pulled Pork patongit ja crostinit

pulled pork patongitNopeaa, maukasta ja pienellä oikoreitillä tehtynä. Vie nälän isommaltakin porukalta. Pulled porkia eli nyhtöpossua niin sianniskasta kuin ulkofileestäkin kokeilleena, voin silti suositella ainakin S-ryhmän myymää puolivalmistetta. Se valmistuu puolessa tunnissa uunissa tai grillissä ja onnistuu aina. Maussakin on kunnolla särmää.

Tarvitset:
1 pkt Pulled Pork lihaa
patonki (myös hot dog ja hampurilaissämpylät sopivat tähän)
juustoaa
kurkkua
tomaattia
salaattia
kuivattua sipulia (tuoreet sipulirenkaat sopivat myös)
maustamatonta jogurttia

Pulled pork patongit tarvikkeetTee näin:
1. Laita pulled pork kypsymään ohjeiden mukaan.
2. Viipaloi vihannekset ja tomaatti.
3. Paahda muutamia patonkiviipaleita crostineiksi.
4. Asettele kaikki esille. Tarjoile!

Twisted Jamaican Jerk-kanaa

Jamaican Jerk kana twistedHaluatko vaihtelua kanaruokiin? Grillauskastikkeiden suosikkia, Jamaican Jerk, ei löydy enää kaupoista, joten päätin kokeilla tehdä sitä itse. Mutta, kaapista ei löytynyt oikeita aineksia. Näin syntyi tämä Twisted Jerk. Kokeile, kannattaa!

Tarvitset:
maustamattomia broilerfileitä (käytimme ohuita fileleikkeitä)
1 sipuli
2 rkl tuoretta basilikaa (tai 1,5 tl kuivattua timjamia)
1 tl pimentoa eli savustettua paprikajauhetta
0,5 tl kanelia
1 tl valkopippuria
0,5-1 tl mustapippuria
2 tl suolaa
0,25 tl muskottipähkinää
1 chilipalko (poista siemenet, jos et halua tulista)
1 rkl ruokosokeria sokeria (muukin sokeri/hunaja käy)
2 rkl öljyä

Lisäksi 1 lime tai 0,5 sitruuna

Tee näin:
1. Pilko kaikki ainekset sekoituskulhoon ja sekoita tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
2. Kaada Jerk-kastike broilerfileiden päälle ja purista sitruksen mehu niiden päälle. Sekoita.
3. Voit grillata fileet heti, mutta parempaa tulee jos maltat antaa niiden maustua jääkaapissa muutaman tunnin tai jopa yön yli (itse pistin heti tulille, en malttanut odottaa).
4. Tarjoile salaatin ja kreikkalaisen jogurtin kanssa.

Vinkki: Jerk-kastiketta voi tehdä useammankin annoksen. Se säilyy jääkaapissa muutamia päiviä tai pakasta hyvin tiivistetyssä rasiassa.

Nopea pizza grillissä valmistettuna

Grillipizza1Joskus voi ruoanlaitossa tehdä oikoreittejä. Tämä idea syntyi siitä, kun kuumana iltana mietittiin mitä syötäisiin illalliseksi. Jääkaapista löytyi valmispizza-ainespaketti, jossa oli viimeinen käyttöpäivä lähestymässä - siitä siis laitetaan.

Tietysti sama idea pätee ihan itse tehdylle pizzapohjalle ja kastikkeellekin, tai miksei jopa rieskalle tai revitylle ruisleivälle tehtynä. Älä hukuta pizzaa juustoihin, vaan käytä muutamia lohkoja siellä täällä. Sama pätee muihinkin aineksiin, ne maistuvat paremmin isoimpina sattumina kuin tasaiseksi levitettynä silppuna.

Grillipizza2Tarvitset:
pizzapohja (me käytimme valmiiksi kaulittua pizzapohjaa pizzakastikkeineen)
tomaattikastike (tai ketsuppia)
tomaattia
sipulia ja sipulinvarsia
muutama kinkkusiivu
juustoa (me käytimme englantilaista cheddaria, Oltermannia ja fetajuustoa)
tuoretta rucola-salaattia

Tee näin:
1. Muotoile pizzapohja valurauta-alustan tai pizzakiven muotojen mukaan.
2. Lisää pizzakastike.
3. Lisää sipuli- ja tomaattisiivut sekä kinkkua.
4. Asettele juustopalat tasaisesti koko pizzalle.
5. Paista grillissä pienellä tulella, kansi kiinni ja tarkkaile, ettei pohja pääse alta ruskistumaan liikaa.
6. Lisää rucola valmiin pizzan päälle.

Fetasalaattia ja grillattua maissia

fetasalaatti maissiJääkaappi tyhjillään, eikä tiedä mitä laittaisi ruoaksi. Näin kävi kuumana kesäpäivänä, ja tällainen ruoka syntyi kaapissa olleista jäämistä. Oikeastaan tämä on auki purettu fetasalaatti, josta puuttuu vain sipuli. Ruokaisaksi ruoan teki tonnikala ja grillattu maissi.

Tarvitset:
1 purkki tonnikalaa
fetajuustoa
kirsikkatomaatteja
kurkkua
salaattia
esikypsennettyjä maisseja

Tee näin:
1. Pilko vihannekset ja avaa tonnikalapurkki. Kaada ylimääräinen neste pois tonnikalasta.
2. Grillaa maissit.
3. Nauti.

Ruokaisa salaatti luomukananmunista

Munasalaatti2Tämä perusresepti on pelastanut monta kiireistä päivää. Nopea tehdä, ruokaisa ja maistuu kaikille. Tästä on helppo tehdä myös eri makuyhdistelmiä: tarjoa salaatin kanssa grillattua tai paistettua broileria, pihviä, tonnikalaa, lohta... Sopii myös sellaisenaan tarjottavaksi hyvän leivän kera. Bon appetit!

Tarvitset:
pastaa
luomukananmunia
kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa

Tee näin:
1. Keitä kananmunia 8 minuuttia, jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja halkaise puolikkaiksi.
2. Keitä haluamasi pasta paketin ohjeen mukaan, valuta kylmässä vedessä niin että pasta jäähtyy.
3. Pilko tomaatit puolikkaiksi tai neljään osaan.
4. Lisää laakeaan tarjoilukulhoon pasta ja tomaatit, sekoita kevyesti.
5. Lisää pinnalle keitetyt kananmunapuolikkaat ja basilikasilppua.
6. Suolaa kevyesti ja rouhi päälle mustaa pippuria.

Vinkki: salaatin kanssa sopii kastikkeeksi maustamaton jogurtti tai kermaviili. Niihin voi halutessa lisätä hieman suolaa ja mustapippuria sekä n. 1/2 tl sinappia.

Nopeasti ruokaa pöytään: Maistuva lohipasta

LohipastaTämän helpompaa ei kalaruoan laittaminen juuri voi olla ja makukin on niin täyteläisen täydellinen, että siitä tulee helposti kestosuosikki. Tätä varten voi ostaa valmiiksi kypsennettyä kalaa tai käyttää ylijääneen kalan aineksena.

Tarvitset:
kylmä- tai lämminsavulohta
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
1 prk kevytsoijakermaa, kermaa tai 2,5 dl maitoa
1/2 lihaliemikuutio tai 1 rkl fondia
mustapippuria
(2 rkl vehnäjauhoja sakeuttamiseen mikäli käytät maitoa)
(parmesanjuustoraastetta)

Tee näin:
1. Pilko sipuli kuutioiksi ja puhdista kalapalat ruodottomiksi.
2. Laita öljyä kattilan pohjalle ja kuullota sipulit, lisää kala. Sekoita välillä, mutta vältä rikkomasta kalaa liian pieniksi paloiksi. Tässä vaiheessa on helppo huomata vielä mahdollisesti jääneet ruodot ja poistaa ne.
3. Lisää neste. Jos käytät maitoa, sekoita vehnäjauhot ensin pieneen tilkkaan maitoa ja lisää sen jälkeen kastikkeeseen.
4. Lisää mausteet ja anna kiehua hiljalleen noin 3 minuuttia. Halutessasi voit lopuksi sekoittaa mukaan juustoraastetta.

Tarjoile keitetyn pastan, esimerkiksi spagetin tai gnochien kanssa. Kaada kypsennetty pasta tarjoiluastiaan, päälle lohikastike, juustoraastetta, tomaattia ja basilikalehtisilppua. Tarjoile juuri rouhitun mustapippurin kanssa.

Lohipiirakka uuni- tai savulohesta

LohipiirakkaTarvitset:

100 g voita tai margariinia
3 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
3-4 rkl vettä

uunissa kypsennettyä lohta (myös kylmä- tai lämminsavulohi sopii)
2 keltasipulia
1 kevätsipuli
kirsikkatomaatteja

3 kananmunaa
2 prk kermaviiliä (tai 3 dl maitoa tai kermaa)
noin 150 g juustoraastetta
mustapippuria, suolaa
sitruunaa

Tee näin:

1. Nypi rasva ja jauhot keskenään tai sekoita vatkaimella. Lisää kylmää vettä sen verran, että taikina pysyy koossa.

2. Painele taikina voideltuun vuokaan siten, että ympärille jää hieman reunojakin.

3. Paista piirakkapohjaa ilman täytettä noin 10 minuuttia 225 asteen lämmössä.

4. Pilko sipulit. Lisää nokare voita paistinpannulle ja kuullota keltasipulisilppu läpikuultavaksi. Lisää lohi lohkareina esipaistetulle piirakkapohjalle ja sen päälle sekä kuullotetut sipulit että kevätsipuli raakakuutioina. Paista noin 5 minuuttia.

4. Tee täyte. Lisää taikinakulhoon kananmunat, kermaviilit (tai maito) ja juustoraaste. Purista joukkoon sitruunan mehua.

5. Mausta seos mustapippurilla, tarvittaessa lisää hieman suolaa.

6. Lisää täyte piirakkapohjalle lohen päälle, lisää neljään osaan pilkotut tomaatit pinnalle ja kypsennä edelleen 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja tarjoile piirakka tuoreen basilikan kanssa.

 

Lämmin kevätsalaatti uusista perunoista, kevätsipulista ja retiiseistä

kevatsalaattiKevätsalaatissa on monipuolinen makumaailma, jokainen suupala viekottelee. Salaatin ydin on lämpimät, keitetyt perunat, jotka maustetaan itsetehdyllä ranskalaisella vinegrettellä.

Tarvitset:
6-8 perunaa
1-2 kevätsipulia varsineen
4 retiisiä
kourallinen kirsikkatomaatteja
salaattia
vaaleaa leipää
(pekonia)
oliiviöljyä
Kastikkeeseen:
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
1 tl sokeria
mustapippuria

Tee näin:
1. Pilko salaatinlehtiä salaattikulhon pohjalle. Pilko tomaatit neljään osaan, hienonna sipuli ja leikkaa retiisit ohuiksi tikuiksi.
2. Paista halutessasi 2-3 paloiteltua pekonisiivua paistinpannussa. Kuutioi leipä ja paista kevyesti joko pekoneista irronneessa rasvassa tai oliiviöljyssä krutongeiksi. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Lisää leipäkuutioiden joukkoon paistetut pekonipalat.
3. Sekoita kastikeainekset esimerkiksi kannellisessa purkissa ja ravista tasaiseksi.
4. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Pilko lohkoiksi ja sekoita kastike joukkoon.
5. Kokoa salaatti lisäämällä ensin perunat salaattipedille ja sen jälkeen muut ainekset. Krutongit kannattaa tarjota erillisessä astiassa, jolloin ne pysyvät rapeina.

Yrtit ja salaatit omasta keittiöstä tuoreena

yrtit ja salaatitTämän toteuttamiseen ei edes viherpeukaloa tarvita. Istuta kaupasta ostetut yrtit ruukkuineen multaan. Jos jokin taimista ei lähde kasvamaan, on se helppo korvata uudella. Tavallinen multa käy, mutta kaupoista löytyy myös ihan yrteille tarkoitettuakin multaa, jossa ei ole esimerkiksi turhia lannotteita eli sadosta tulee luomua.

Salaatit on helppo napsaista aamiaisleivälle suoraan omasta puutarhasta. Jätä tyvet paikoilleen, niin niistä kasvaa vähitellen uusia salaatinlehtiä. Mikäli niitä kertyy liikaa, siirrä osa uuteen astiaan, parvekelaatikkoon tai kesällä pihalle kasvamaan.

Kuvan yrtit ja salaatit on istutettu vanhaan isoon kattilaan, jonka pohja täytettiin lekasoralla, päälle lisättiin styroxlevy ja vasta sen jälkeen multaa. Tällä tavoin istutuksesta ei tule liian painava, jolloin se on helppo nostaa kesällä grillin viereen tai ottaa vaikka mukaan mökille.

Täältä löydät 8 muuta helppoa kasvinkasvatusvinkkiä keittiöösi.

Arjen pelastaja: makkarastroganoff

MakkarastroganoffVenäläisresepti stroganoff on alkujaan tehty pilkotusta naudanlihasta ja olennaista makumaailmassa on tomaatti, suolakurkku ja kerma, jonka korvattiin tässä reseptissä jogurtiksi.

Tästä syntyy huumaava arkiruoka useammallekin tarjoilukerralle. Lihan tilalle pilkottiin makkaraa. Vasta maistettuasi tiedät kuinka stroganoff voi nostaa arjen ruoan ihan uudelle tasolle - ja todella helposti tehtynä.

Tarvitset:
2 sipulia
n. 20 nakkia tai noin puolet lenkkimakkarasta
5 rkl kuutioitua suola- tai maustekurkkua
n. 5 rkl kurkkusäilykkeen lientä
mustapippuria
ripaus cayennepippuria
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai 1,5 rkl lihafondia
2 rkl tomaattipastaa
1-2 rkl sinappia
Maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista jogurttia)
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:
1. Kuori ja silppua sipulit sekä suolakurkut kuutioiksi. Paloittele nakit noin 1 cm paloiksi tai kuutioi lenkkimakkara.
2. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää lihaliemi tai lihafondi. Jätä hetkeksi sivuun odottamaan.
2. Sulata voi tai kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai padassa. Lisää sipulikuutiot ja paista niitä hiljalleen, kunnes ne ovat läpikuultavia eli kuullottuneita. Lisää suolakurkut sipuleiden joukkoon ja anna niiden kuumentua ja pehmetä hetken paistinpannun lämmössä.
3. Lisää pippurit ja suolakurkkujen liemi. Lisää makkara ja sekoita hyvin. Paista makkaroita koko ajan sekoittaen, kunnes niiden pinta on hieman ruskistunut.
4. Sirottele vehnäjauhot paistoksen pintaan tasaiseksi kerrokseksi ja sekoita heti. Lisää lihaliemi, tomaattipasta sekä sinappi ja sekoita.
5. Anna stroganoffin kiehua hiljalleen levyllä. Jos käytät uunia, anna stroganoffin kypsyä ensin peitellyssä uunivuoassa 200-asteisessa uunissa tunnin ja sen jälkeen hautua vielä ilman kantta 150 asteessa noin puoli tuntia.
6. Lisää pinnalle halutessasi vielä hieman suolakurkkukuutioita sekä kaunis pyörre jogurttia. 

Ohukaiset, letut, ohukkaat

OhukaisetOhukaiset on nopea ja aina maistuva herkku. Tässä takuuvarma resepti, muistat vain ettei pannu pääse liian kuumaksi. Ohukaispannulla saa pieniä lettuja, niiden kääntäminen sujuu hieman helpommin kuin suurien.

Tarvitset:
2 kananmunaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
vajaa tl suolaa
1 rkl öljyä (esim. oliiviöljy)
paistamiseen margariinia tai voita

Tee näin:
1. Vatkaa kananmunien rakenne rikki vatkaimella ja lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
2. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
3. Kuumenna paistin- tai ohukaispannu, sulata pieni nokare margariinia ja kaada taikinaa ohuelti pannuun.
4. Käännä ohukaiset heti kun niiden rakenne pysyy koossa kääntäessä.
5. Paista toiselta puolelta vain nopeasti, kunnes pohja on saanut kevyesti väriä. Tarjoa sokerin, hillon ja halutessasi kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

Vinkki! Tee taikina kannuun, niin sitä on helpompi annostella. Voit säästää osan taikinasta jääkaapissa 2-3 päivää seuraavaa kertaa varten. Muista sekoittaa ennen käyttöä.

Kreikkalaiset lihapullat ja fetadippi

Kreikkalaiset lihapullat dippikastikeMakumatkan Kreikkaan onnistuu tällä yhdistelmällä. Lihapullat ja fetalla maustettu dippi sopivat ihanasti yhteen, kun ne tarjoavat fetaa kahdessa eri muodossa - sulatettuna ja kylmänä. Herkullinen dippikastike sopii sellaisenaankin esimerkiksi tuoreen leivän kanssa tarjottuna. Myös tavallinen pitkä valkoinen riisi sopii tähän annokseen.

Öljyyn säilötyt, aurinkokuivatulla tomaatilla maustetut salaattijuustokuutiot sopivat tähän reseptiin hyvin. Silloin kannattaa käyttää oliviiöljyn sijasta säilykkeen maustunutta öljyä.

Tarvitset:
500 g hyvää jauhelihaa (nauta tai lammas sopii hyvin)
1 kananmuna
2 rkl tuoretta silputtua tai 1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl suolaa
mustapippuria
2 kukkuraista ruokalusikallista fetakuutioita
2 rkl oliiviöljyä

Kastikkeeseen
2 dl turkkilaista jogurttia
2-3 kukkurallista ruokalusikallista fetakuutioita
oliiviöljyä
oreganoa

Tee näin:
1. Murskaa feta haarukalla muruiksi ja sekoita se kulhossa muiden ainesten joukkoon. Sekoita.
2. Tee kahden ruokalusikan avulla kvenellejä tai tee kepakkoja tai lihapullia.
3. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä paistinpannulla ja paista kvenellit tai lihapullat tasaisen ruskeiksi. 
4. Murskaa fetakuutiot murusiksi ja sekoita jogurttiin. Kaada tarjoiluastiaan ja kaada pinnalle hieman oliiviöljyä ja ripottele koristeeksi oreganoa.

Munakas ruisleivällä

MunakasRuisleipää, kananmunia ja tomaattia, vähän kinkkua, pekonia tai makkaraa. Näistä aineksista syntyy täyttävä ja terveellinen arkiruoka käden käänteessä. Tällä reseptillä syntyy tuhti annos tai kaksi kevyempää ruoka-annosta.

Tarvitset:
puolikas ruisleipä (revitty ruisleipä sopii parhaiten)
margariinia
2 kananmunaa
3 rkl vettä tai maitoa
suolaa ja mustapippuria
kinkkua, pekonia tai makkaraa (pekoni ja makkara kuullotetaan ensin paistinpannulla)
juustoraastetta
tomaattia, paprikaa ja herneitä oman maun mukaan

Tee näin:
1. Voitele ruisleipä kevyesti, viipaloi tomaatit ja pilko paprika.
2. Sekoita kulhossa kananmuna ja neste haarukalla tai vispilällä, kunnes rakenne on tasainen. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Kuumenna paistinpannulla pari ruokalusikallista ruokaöljyä tai ripaus voita. Lisää munaseos. Sekoita kevyesti paistamisen alussa, jolloin munakas saa kuohkean koostumuksen. Anna lopuksi paistua hetki, kunnes kananmunaseos on lähes kokonaan hyytynyt.
4. Lisää munakkaan pinnalle kinkku tai makkarakuutiot sekä juustoraaste. Anna munakkaan kypsyä vielä hetki, kunnes juustoraaste on sulanut pinnalle. Voit lisätä paistoksen päälle kannen jouduttamaan kypsymistä, jolloin munakkaan pohja ei ehdi paistua ruskeaksi.
5. Käännä munakas kaksinkerroin ja lisää ruisleivän päälle.
6. Viipaloi päälle ohuita tomaattiviipaleita.

Mud suklaamuffinssit

Mud suklaamuffinssitMud cake -reseptistä syntyy ihanan meheviä muffinsseja. Kokeilimme kaakaon lisänä myös suklaata.

Mikäli suklaata ei kätköistä löydy, käytä 4 rkl kaakaojauhetta. Värikkäillä muffinssivuoilla saat näyttävän kattauksen. Mansikoista leikatut viipaleet ja hieman kermavaahtoa sopivat myös koristeluksi.

Tarvitset:
100 g leivontamargariinia
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 riviä suklaalevystä
1,5 tl vanilliinisokeria

Tee näin:
1. Sulata margariini.
2. Lisää margariinin joukkoon loput ainekset ja sekoita seos tasaiseksi.
3. Levitä muffinssivuoat uunipellille.
4. Kaada taikinaa vuokiin korkeintaan puoliväliin asti.
5. Paista noin 10 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Muffinssit saavat olla sisältä vielä pehmoisia, silloin ne ovat parhaimmillaan.