Menu
A+ A A-

Murea ja mehukas karjalanpaisti

KarjalanpaistiKarjalanpaistilihat ovat usein tarjouksessa ja normaalihintaisinakin todella edullisia. Oikein valmistettuna näistä saa suussa sulavan ja lämmittävän karjalanpaistin. Tässä reseptissä on perinteistä karjalanpaistia hieman uudistettu, tuloksena maukas ja vieraillekin tarjottavaksi sopiva lihapata. Lihat voi ostaa joko valmiina karjalanpaistipakettina eli kuutioituina lihoina tai yhdistää porsaan- ja naudanlihakuutiot itse. Halvemmat osat lihasta sopivat tähän hyvin, koska hauduttaminen tekee niistä mureita. Rasvaakin saa olla, sillä se tuo muuten vähärasvaiseen pataan makua.

Tarvitset:
600-800 g karjalanpaistilihaa kuutioina
2-4 porkkanaa
noin neljä sipulia
0,5 dl suolakurkkua pieninä kuutioina
loraus suolakurkkujen lientä
3 rkl tomaattipyreetä (tai vajaa 1 dl ketsuppia tai 1-2 dl tomaattimurskaa)
2 rkl sinappia
2 laakerinlehteä
1 rkl musta- tai punapippureita kokonaisina tai rouheena
lihaliemikuutio
vettä
pieni loraus kermaa
2 rkl vehnäjauhoja

Tee näin:

1. Laita paistinpannulle tai valurautapannulle pieni loraus öljyä ja reilu ruokalusikallinen voita, kuumenna mutta älä paahda ruskeaksi. Paista lihat kuumalla pannulla. Paista vain noin 300 g kerrallaan, jotta lihat eivät viilennä pannua. Laita lihat lihapataan.
2. Kuori ja kuutioi porkkanat ja leikkaa sipulit lohkoiksi. Lisää porkkanat pataan ja paista sipulit samassa pannussa jossa paistoit lihan. Kun sipulit ovat kevyesti läpikuultavia, lisää nekin pataan.
3. Kaada liha-vihannesseoksen päälle vettä niin paljon, että ne peittyvät.
4. Lisää loput ainesosat.
5. Anna padan kuumeta niin, että vesi kiehuu. Madalla lämpöä siten, että neste on juuri ja juuri kiehumassa. Anna padan hautua 1-3 tuntia. Mitä pidempään pata hautuu, redusoituvat sen maut paremmiksi ja liha on sitä mureampaa.
6. Sekoita vehnäjauhot noin 1 dl vettä. Lisää seos vähän kerrallaan käsin vatkaamalla pataan. Lisää myös pieni loraus kermaa halutessasi, se pehmentää padan makua. Sekoita kunnes pata kiehuu jälleen ja sen liemi alkaa suurustua. Mikäli haluat kirkkaan liemen, jätä vehnäjauhoseos pois tai jos haluat paksumman, lisää vehnäjauhoja hieman enemmän.

Vinkki: Tämä ohje sopii hyvin myös minipihvipadaksi. Paista pieniä pihvejä kevyesti pinnalta ruskeiksi ja lisää loput ainekset kuten ohjeessa.

Evstekysely END-->