Menu
A+ A A-

Pariisilainen klassikko: Croque-monsieur, -madame ja -provencal

Croque monsieurRanskalainen klassikkoleipä croque-monsieur on tuttu näky pariisilaiskahviloiden ruokalistoilla. Kun päälle lisätään paistettu kananmuna, on kyse croque-madamesta. Kasvisruokailijalle tarjolla on myös croque-provencal, jossa kinkku on korvattu tomaattiviipaleilla. 

Me teimme pikaversion tästä klassikosta, alla myös perinteisen reseptin niksit. Juustoksi valittiin emmental-mozzarella -juustoraaste, joka toimi oikein hyvin. Ranskalaisen sinapin korvasi tällä kertaa kaapista löytynyt Ahvenanmaalainen kotisinappi.

Tarvitset yhtä annosta varten:
2 viipaletta vaaleata leipää
voita
kinkkua
juustoa (perinteisesti gruyere-juusto, mutta edullisempi hyvin sulava juusto käy myös)
ranskalaista sinappia
kananmuna (jos teet croque-madamen)

Tee näin:

1. Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Leikkaa leivistä kuoret pois ja voitele niiden toinen puoli.
2. Asettele leipäviipaleet uunipellille voideltu puoli ylöspäin ja paista noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
3. Käännä viipaleet voitelematon puoli ylöspäin ja lisää niiden pintaan ohuelti sinappia. Lisää toiselle leivälle juustoa ja toiselle kinkkua. Paista uunissa vielä 5 minuuttia.
4. Yhdistä leivät (juusto- ja kinkku-puoli yhteenpainettuina).
5. Aseta leipä vielä kerran uunipellille, lisää sen päälle juusto ja paista uunissa 5 minuuttia.

Aidoimmillaan croque-monsieur on bechamel-kastikkeen kanssa tarjoiltuna. 

Tee näin:

1. Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Leikkaa leivistä kuoret pois.
2. Sulata paistinpannulla 50 grammaa voita ja voitele voisulalla leipien toinen puoli. Tee bechamel-kastike lisäämällä loppuun voisulaan 1 rkl vehnäjauhoja, sekoita ja anna kiehua noin 1 minuutti. Lisää vähitellen kaatamalla 1 dl maitoa koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti välillä sekoittaen, kunnes kastike sakeentuu. Poista paistinpannu levyltä ja lisää 30 g juustoa ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Lisää hieman muskottipähkinää.
3. Asettele leipäviipaleet uunipellille voideltu puoli ylöspäin ja paista noin 5 minuuttia.
4. 3. Käännä viipaleet voitelematon puoli ylöspäin ja lisää niiden pintaan ohuelti sinappia. Lisää toiselle leivälle juustoa ja toiselle kinkkua. Paista uunissa vielä 5 minuuttia.
4. Yhdistä leivät (juusto- ja kinkku-puoli yhteenpainettuina).
5. Aseta leipä uunipellille ja kaada sen pinnalle bechamel-kastiketta. Paista kunnes kastikkeen pinta on  saanut kauniin kultaisen sävyn.

Vinkki! Klassikkoleivästä on tarjolla myös todella meheviä versioita. Niissä on leivän sisällekin lisätty bechamel-kastiketta.

Evstekysely END-->