Menu
A+ A A-

Marttojen säästövinkki

Martat neuvovat, että itsetehty leipä kannattaa. Esimerkiksi nelihenkisen perheen hiivaleivän hinta vuodessa on itse tehtynä 90 euroa, leipäkoneella leivottuna 118 euroa ja kaupasta valmiina ostettuna 433 euroa. Vuodessa säästyy yli 300 euroa.

Hiivaleivän perusohje

 • 5 dl vettä tai maitoa
 • 50 g hiivaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl ruisjauhoja
 • noin 9 dl hiivaleipäjauhoja
 1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon.
 2. Murenna hiiva nesteeseen.
 3. Vatkaa taikinaan suola ja ruisjauhot.
 4. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan. Jätä taikina pehmeäksi, jolloin lopputuloskin on pehmeä. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
 5. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin kaksinkertaiseksi.
 6. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kaksi pyöreää tai pitkänomaista leipää. Nostata.
 7. Pistele kohonneet leivät haarukalla ja paista niitä uunin alaosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Lähde ja lisätietoja: www.martat.fi

Kommentit  

 
+1 #2 [sensuroitu][se nsuroitu]ruokam enot.fi/compone nts/com_jcommen ts/images/smile s/wink.gifGuest 14.09.2013 20:59
kannatta tehdä tätä nykyään leipää nimittäin on kallista jos täytyy perheelle ostaa ja kun vielä voilla laittaa niin tulee hyvää leipää tai sitten voitelee sulaneella voilla leivät ennenkuin laittaa uuniin paistumaan.
Ilmoita ylläpidolle
 
 
+2 #1 edullisempi vaihtoehtoRuis 20.01.2011 13:46
Hiivaleipää edullisempaa, säilyvämpää ja terveellisempää on hapatettu ruisleipä. Perinteinen ruisleipä ei sisällä öljyä eikä hiivaa, ja suuressa pussissa jauhot maksavat saman verran kuin vehnä.

Ensimmäiset leivät kannattaa leipoa jauhoista, joissa on juuri mukana. niitä saa lähikaupasta. Kun jokaisesta taikinasta säästää juuren (muista varajuuri pakkaseen), puolen vuoden kuluttua ei tarvitse lisätä hiivaa ja leipä kohoaa ilman. Ruisleivän resepti löytyy netistä. Muita vinkkejä: liinalla peitettyä, jauhotettua taikinakulhoa voi säilyttää tiskaamatta jos leipomisväli on säännöllinen. Kaljamaltailla leipään saa hyvän maun.
Ilmoita ylläpidolle
 
Evstekysely END-->