Menu
A+ A A-
  • Kategoria: Uutiset

Juhannustaikoja ja -perinteitä - keleistä huolimatta!

karjalanpiiraat VillaSofiaKeleistä viis, nyt on hyvin aikaa tehdä valmisteluita ja nostattaa tunnelmaa! Tässä 6 juhannusvinkkiä, vähän muitakin suvussani kulkeutuneita, kuin ruokiin liittyviä:

1. Pakataan saunakori saunamatkalle mukaan. Shampoiden lisäksi valikoima erilaisia ja -värisiä limonadeja. Tai osta korillinen limonadipulloja saunan nurkalle odottamaan. Nautitaan kynttilänvalossa tai ulkona.

2. Tee nuotio tai lämmitä grilli. Tai tee saunamakkaraa, lisänä kylmää olutta tai maitoa: katso saunamakkaran resepti täältä.

3. Perinteiset karjalanpiirakat sopivat loistavasti juhannustunnelmaan. Lisäksi kahvia tai kylmää maitoa, päälle voita, kinkkua, juustoa, tomaattia ja kurkkua sekä mahdollisesti keitettyä kananmunaa tai munavoita. On ihan ok käyttää pakasteina myytäviä paistovalmiita karjalanpiirakoita. Kuvassa Villa Sofian aidot käsintehdyt karjalanpiirakat.

4. Saunakahvit on jo unohtumassa oleva perinne. Pöytään tarjolle vatruskoja tai lohipiirasta ja mustikkapiirakkaa. Katso reseptit täältä: vatruska, lohipiirakka, mustikoista tai muista marjoista leivottu piirakka/kakku ja mustikkarättänä. Tai osta puolivalmisteina pakastettuina lihapasteijoita ja valmista mustikkapiirakkaa.

5. Tunnelman takaa itsetehdyt vihdat ja saunapuhdas raikkaus. Monille muistoihin sekoittuu Nivean, Vitaliksen tai muun perinnerasvan tuoksuun, niitä löytyy ihan ruokakauppojen hyllyiltä. Saunaan saa tunnelmallisen tuoksun lisäämällä varovasti pienen tilkan olutta ensimmäiseen löylykauhalliseen tai pehmittämällä vihtaa hetken kiukaan päällä. Yrteistä itse kerätty jalkakylpy tai vaikka kamomillan kukista tehty hiusten huuhteluvesi. Kerää muutama kourallinen kamomillan kukkia ja anna niiden liota raikkaassa vedessä. Siivilöi kukat pois ja huuhdo hiukset viimeiseksi kamomillavedellä.

6. Juhannusyönä naimattomat naiset ovat keränneet seitsemästä eri kukasta tehdyn kimpun ja laittoivat tyynyn alle. Joidenkin perinteisiin kuuluu, ettei kukkia kerätessä saa puhua mitään. Yöllä unessa näkynyt mies oli tuleva aviomieheksi. Hyvä kirja kynttilänvalossa luettuna, peittoihin kääriytyneenä ja villasukat jalassa avoimen ikkunan tai mahdollisesti takan lähellä on rentoutusta parhaimmillaan.

kultaskumppaIhanaa juhannusta kaikille!

 

 

Evstekysely END-->