Menu
A+ A A-

Mitä ruoaksi huomenna?

Ruoan kulutuksen tulevaisuutta on pohdittu juuri valmistuneessa MIRHAMI 2030 -hankkeessa. Kuluttajien arkielämän ja toimintaympäristöjen muutosten tutkimuksen pohjalta laadittiin neljä skenaariota, jotka avaavat vuoden 2030 ruoan kulutusta.

1) Runsaudensarvi - hyvinvointia, makua ja nautintoa meille kaikille.

Nimensä mukaisesti skenaario kuvaa maailmaa, jossa on tarjolla monipuolisesti valinnanvaraa ruoassa, paljon terveyttä edistäviä ja laadukkaita elintarvikkeita ja elämyksiä tuottavia nautintoja. Valintojen runsaus tuottaa myös ongelmia.

2) Ekoteko - kestävää, sopeutuvaa ja vastuullista toimintaa tulevaisuuden puolesta. Ympäristötietoisuus ja vastuullisuus ovat muodostuneet toimintaa ohjaaviksi periaatteiksi erilaisin säädöksin ja ohjailukeinoin, mutta myös kuluttajien muuntuneiden asenteiden mukaisesti. Valintojen mahdollisuuksia on rajattu, arki on tasapainottelua, sopeutumista ja vaikeita valintoja erilaisten kriteerien noudattamiseksi. Toisaalta kaikkia valintoja ei jätetä yksin kuluttajalle, vaan tuotanto on kestävämpää.

3) Niukkuus ja puute - sopeutumista ja perusruokaa globalisoituvassa maailmassa.

Energiatuotanto ja ruoantuotanto on kriisiytynyt valtavien väestöpaineiden ja ilmastonmuutosten asettamien rajoitusten myötä. Ruoan kulutusta on säädelty, mutta hyvänä puolena niukkuuden ilmapiirissä on se, että ruoan arvostus kasvaa.

4) Teknoelämää - harkittuja keinoravinteita ja säädeltyjä aistinautintoja.

Teknologian läpäisemässä maailmassa koetellaan luonnollisen ja keinotekoisen välisiä rajoja. Perinteisistä raaka-aineista on korvikkeiden kyllästämillä markkinoilla tullut luksusta.

Lisätietoja: MIRHAMI-hankkeen kotisivuilta http://www.tse.fi/FI/tutkimus/yksikot/mirhami/Pages/default.aspx .

MIRHAMI-hanke toteutettiin vuosina 2006-2008 eri toimijoiden yhteistyönä. Mukana olivat Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Kuluttajatutkimuskeskus, MTT ja Finpro. Pääosin maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun rahoituksella toteutetussa hankkeessa oli lisäksi mukana yrityspartnereita elintarvikeketjun eri osista: Raisio Yhtymä elintarvikkeita jalostavasta teollisuudesta, Saarioinen Oy valmisruokien puolelta, Fazer-konserni makeis-, leivonta- ja lounaspalvelujen tuottajana, S-ryhmä kaupan alalta, Olvi juomateollisuudesta sekä YTV jätehuollon edustajana.

Lähde: Turun kauppakorkeakoulu

Evstekysely END-->