Menu
A+ A A-

Kasvata omat varhaisperunat

perunakoura_250

Ämpärissä kasvattamalla voi saada omia varhaisperunoita jo ennenkuin kotimaiset perunat ilmestyvät kauppoihin. Huhtikuun puolessa välissä istutetut perunat valmistuvat sopivasti juhannukseksi. Voit kokeilla jääkaappiin unohtuneita itämään ehtineitä perunoita, mutta varmimman tuloksen saat ostamalla siemenperunoita puutarhaliikkeestä.

Täytä ämpäri mullalla ja upota multaan muutama peruna. Jos mahdollista, laita mullan alle ensin noin viiden sentin kerros soraa salaojitukseksi. Pidä tasaisen kosteana, mutta älä kastele niin paljon, että pohjalle kertyy vettä. Mikäli ämpärissä on reikiä, laita pesuvati alusastiaksi.

Nosta lämpiminä päivinä ämpäri tai ämpärit parvekkeelle tai pihalle lämpöiseen paikkaan. Ensin perunat kasvattavat varret, kun varsiin ilmestyvät kukat ovat kukkineet parhaimman aikansa yli, voit kokeilla varovasti josko perunat olisivat jo sopivan kokoisia. Alle peukalonpään kokoisia perunoita ei suositella syötäväksi. Myöskään valoa saaneet vihertyneet perunat on syytä heittää pois. Siemenperuna on parhaat päivänsä jo tässä vaiheessa nähnyt eli sitä ei ole tarkoitus syödä.

Perunoita voi hyvin kasvattaa myöhemminkin, kuin juhannukseksi. Mukuloiden kasvaminen kestää noin 60 päivää.

Vinkki: Mistä lautasella tarjottavat perunat tulevat ja miten niitä viljellään? Oma ämpäriviljelmä on lapselle loistava tapa oppia ja kokea onnistumisen riemua!

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

 

Evstekysely END-->