Menu
A+ A A-

Ensimmäiset kesäkukat

pelargoniat_huiskula

Ensimmäisiä ulkona kestäviä kukkia ovat narsissit, krookukset ja orvokit.

Orvokki

Orvokki on kaksivuotinen ja kasvaa noin 10-20 sentin korkuiseksi. Ne ovat ovat kevään ensimmäisiä kesäkukkia, jotka voi istuttaa ulos. Ne voi sijoittaa ulos kukkapenkkiin tai ruukkuun jo toukokuussa, koska ne sietävät jopa alle viiden asteen halloja. Parhaimmillaan orvokki on laajassa ryhmäistutuksessa.

Orvokki menestyy sekä varjoisella että aurinkoisella paikalla. Kukinnan välillä tulee usein tauko, jolloin kukka menee huonoksi helposti. Silloin kannattaa kastella ja lannoittaa runsaasti, jatkuvaa märkyyttä kasvi ei kuitenkaan kestä.

Miedosti kirpeitä orvokinkukkia voi käyttää vaikkapa kakun tai jäätelön koristeena.

Monivuotinen pelargonia

Pelargonia on helppohoitoinen ja suurikukkainen kesäkukka, joita on viljelty Suomessa 1750-luvulta asti. Kotipielikkinäkin tunnettu kesäkukka kestää hyvin tuulta ja ajoittaista kuivumistakin, mutta sade tekee hallaa joidenkin lajikkeiden kukille. Riippapelargonia ei pidä tuulesta. Lannoita tasaisesti ja poimi välillä kuihtuneet kukat pois ennen niiden siementämistä, niin saat koko kesän upean kukinnan.

Pelargonian voi siirtää talveksi sisään mahdollisimman viileään ja valoisaan paikkaan. Talvella kasvia kastellaan niukasti. Ulos kasvin voi siirtää hallavaaran mentyä.

Kasvia on helppo lisätä juurruttamalla vahvoja latvaosia vedessä ja istuttamalla ne juurien ilmestyttyä multaan. Näillä ohjeilla saa kertahankinnan kukkimaan vuodesta toiseen eli on hyvä sijoitus.

Lähde ja kuva: Huiskula Oy, lisää ohjeita löydät osoitteesta www.huiskula.fi.

Evstekysely END-->