Menu
A+ A A-

Mitä ruokaa flunssaiselle?

Mitä flunssaiselle voisi tarjota ruoaksi ja mitä pitäisi välttää? Mistä tietää onko kyseessä sikainfluenssa?

 

Käsienpesu saippualla kotiin tultua, ennen ruoanlaittoa ja muuten vain on varmin tapa säilyä tartunnoilta. Stressin välttäminen, monipuolinen ruoka ja mahdollisesti monivitamiinien syöminen flunssa-aikana voi myös auttaa.

Mutta entä jos flunssa kuitenkin iskee. Tässä muutamia vuosien varrella kertyneitä hyväksi osoittautuneita niksejä:

Mitä flunssaiselle ruoaksi?

Lämmintä mustaherukkamehua
Lämmin höyry ja mehu avaavat tukkoisen nenän, se maistuu myös kurkkukipuiselle ja sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Hunajatee
Lämmin tee, jossa on ripaus sitruunasta puristettua mehua ja makeutta hunajasta avaa nenän. Hunaja on vanhojen uskomusten mukaan myös hyvä flunssalääke.

Lämmin keitto
Lämpimät keitot maistuvat flunssaiselle parhaiten ja ne ovat hyvin sulavia ruokia. Siten ei keholta kulu voimia ruoan sulattamiseen. Esimerkiksi makkarakeitto on varsinaista tehoruokaa flunssapotilaalle.

Mustikkasoppa
Mustikkakeitto, mielellään itse mustikoista keitetty ja lisänä vaikka mansikoita, maistuu flunssapotilaalle ja sisältää paljon c-vitamiinia. Mustikka on myös hyväksi vatsalle.

Mausteiset ruoat
Tukkoinen nenä ei aisti makuja samalla tavoin kuin terveinä aikoina, siksi ruoan kannattaa olla voimakkaasti maustettua. Chili ja muut voimakkaat mausteet ovat apuna myös tukkoisuuteen.

Lisäksi näitä

Juo paljon
Kuume haihduttaa kropasta paljon nestettä ja siksi on huolehdittava, että potilas juo mahdollisimman paljon.

Höyryhengitys
Vanha konsti tukkoisuuden helpottamiseen. Tehoa saat vielä lisää, kun lisäät kuumaan veteen muutaman eucalyptus-karkin. Muista varoa pikkulasten kanssa, ettei kuuma vesi tai vesihöyry pääse polttamaan.

Flunssalääkettä
Kotona kannattaa olla varalla apteekista ilman reseptiä saatavaa flunssa- tai kipulääkettä, tai niiden yhdistelmää. Kuume tappaa pöpöjä, mutta liika kuume uuvuttaa potilaan.

Peitto pois
Auta kuumetta laskemaan avaamalla ikkuna ja siirtämällä välillä peitto sivuun.

Korota sängynpäätyä
Hengittäminen tukkoisella nenällä ja kurkkua piinaava yskä helpottuu, kun nostat sängynpäätyä ylimääräisellä tyynyllä. Pienen lapsen sängyn tyynypäädyn jalkojen alle voi laittaa paksut kirjat.

Sipulinyytti
Aikuiselle melkein sietämätön, mutta pikkulapsille tehokas keino on kietoa sideharsonyyttiin pari lohkottua sipulia. Ei nuha häiritse samalla tavalla enään seuraavana yönä.

Lukemista ja tekemistä
Kokoa sängyn viereen lehtiä, television kaukosäädin, videoita, puhelin ja kurkkupastilleja, niin potilaan ei tarvitse loikkia yhtenään niitä hakemassa vaan malttaa levätä itsensä kuntoon.

Oma pyyhe
Oma pyyhe vessaan ja jos mahdollista, varata potilaalle oma wc käyttöön. Näin liikkuessaan sängyn ja wc:n välillä, on turhat tartuntavaarat vältetty.

Vältä näitä

Fyysistä tekemistä
Flunssaisen pitää antaa kropalle rauha taistella pöpöjä vastaan. Hyvä on jos pystyt nukkumaan mahdollisimman paljon.

Ruoanlaittoa
Potilaan ei pidä ruokaa laittaa (jos ei ole ihan pakko). Flunssapöpöt leviävät helposti muihin ruoan mukana.

Vierailuja
Älä ota vieraita vastaan, niin flunssa ei leviä. Mutta, varmista että sinulla on joku jolle voit soittaa jos tarvitset apua lääkäriinmenossa tai ruokaa kaupasta.

Maitotuotteita
Jotkut uskovat, että maitotuotteet nostaisivat kuumetta ja siksi niiden runsasta nauttimista pitäisi välttää kovassa kuumeessa. Maitotuotteiden sanotaan myös nostavan limaa kurkkuun.

Onko kyseessä sikainfluenssa?

Flunssaoireet voivat johtua sikainfluenssasta jos potilaalta löytyy nämä tai suuri osa näistä oireista. Yleisimpiä oireista ovat nopeasti nouseva kova kuume, kurkkukipu, yskä ja nuha.

1. Kuume, yleensä yli 38 C, mutta matalampaakin kuumetta on ilmeisesti esiintynyt.

2. Uneliaisuutta ja ruokahalun puutetta.

3. Vuotava nenä.

4. Kipeä kurkku.

5. Yskä.

6. Pahoinvointi tai oksentelu.

7. Ripuli.

8. Päänsärky.

9. Lihaskipua.

Sikainfluenssan itämisaika on 2-5 vuorokautta. Sairastuneet ihmiset voivat levittää influenssavirusta jo pari päivää ennen kuin oireet alkavat ja noin viikon ajan sairastuttuaan. Flunssaa voi potea kotona normaalin flunssan tapaan, paitsi jos potilas kuuluu riskiryhmään kuten vanhuksiin. Silloin on paras ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Sikainfluenssatietojen lähde: Poliklinikka.fi

Viranomaisten sikainfluenssasivustot, lue ohjeet täältä: Terveyden ja hyvinvointilaitoksen sikainfluenssasivut, Sosiaali- ja terveysministeriön sikainfluenssasivut

 

Kommentit  

 
-1 #1 sairastumassa!?kokö 19.11.2009 21:02
:-x
apuvaa, keuhkoputkini reistailee
Ilmoita ylläpidolle
 
Evstekysely END-->